3°C weather icon

Monodrama BOBOČKA - 1. kolovoza 2013., Ljetno kino Makarska

24.07.2013.

Predstava Bobočka, u organizaciji umjetničke organizacije Moruzgva, pretpremijerno je izvedena na novopokrenutom Festivalu Miroslav Krleža u srpnju prošle godine. Radi se o dramatizaciji remek - djela Miroslava Krleže Povratak Filipa Latinovicza ili, kako se i u nazivu predstave kaže – drugih sto stranica Filipa Latinovicza. Dramaturginja Ana Tonković Dolenčić obradila je priču o centralnom ženskom liku romana, Kseniji Radajevoj Bobočki, postavivši samu Bobočku kao naratoricu i nositeljicu zbivanja. Ovu monodramu režirao je Ivan Leo Lemo, kostime je osmislila Mirjana Zagorec, a u predstavi sudjeluje i konceptualni umjetnik Willem Miličević, koji nije bio zadužen samo za glazbu, video i svjetlo nego se, poput svojevrsna statista bez mnogo teksta, pojavljuje i na samoj sceni kao Filip Latinović.
Ksenija Radajeva Bobočka jedan je od najupečatljivijih ženskih likova ne samo Krležina opusa nego i čitave hrvatske književnosti. Femme fatale, privlačna i destruktivna, lijepa, a kobna, hirovita, odlučna, humana, a okrutna. Njezina je temeljna odlika ambivalentnost karaktera (mnogi će reći – nije li to osobina ženskog karaktera uopće…). Pažljiva karakterizacija i zaokruženost ovog književnog lika upravo su ono što potiče i provocira njegovu nadgradnju.
Vidimo se u Ljetnom kinu, 1. kolovoza 2013. u 21,00 sat. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni kina sat vremena prije početka predstave.

makarska logo