24°C weather icon

Ministarstvo uprave odbilo prigovor Joška Lelasa: Imenovanje zamjenskih vijećnika Gradskog vijeća je bilo zakonito

20.11.2013.

Na osnovu predstavke Joška Lelasa, koji je tvrdio da određivanje zamjenskih vijećnika na konstituirajućoj i na trećoj sjednici Gradskog vijeća nije bilo zakonito, Ministarstvo uprave provelo je nadzor nad zakonitosti rada Gradskog vijeća Makarske. Kako je službeno potvrđeno dopisom kojega je Grad Makarska dobio 19. studenog,  propusta u radu gradskih službi nije bilo te stoga nema nikakve osnove da se spomenute sjednice proglase ništavnima. Naime, u obrazloženju ministarstva stoji kako je 'temeljem uvida u relevantnu dokumentaciju Ministarstvo uprave utvrdilo da su u slučaju utvrđivanja zamjenika vijećnicima Željku Bagariću i Draženu Nemčiću pravilno primijenjene odredbe članka 81. stavka 3. Zakona o lokalnim izborima, sukladno kojima temeljem dogovora političkih stranaka Željka Bagarića zamjenjuje Kristina Kozlina Rakušić, a Dražena Nemčića prvi sljedeći neizabrani kandidat s liste, budući da o njegovom zamjeniku nije bilo dogovora'.

U obrazloženju ministarstva, kojega potpisuje pomoćnik ministra Boris Milošević, ističe se kako je 'uvidom u zapisnike sa sjednica koje su bile predmet nadzora također utvrđeno da su sve odluke sukladno članku 36. Zakona o lokalnoj i područnoj(regionalnoj) samoupravi donesene potrebnom većinom glasova, odnosno da su izraz volje većine članova predstavničkog tijela te ni s toga osnova nema razloga za utvrđenje ništavnosti'.
 
Podsjetimo, Lelas je u svom prigovoru naveo da je Željka Bagarića, budući da nije postojao nikakav međustranački dogovor, trebao zamijeniti sljedeći na listi(Jure Pribisalić), te da je on(Lelas), također kao sljedeći na listi, trebao zamijeniti Dražena Nemčića.

makarska logo