5°C weather icon

Ministarstvo kulture podržalo novi projekt u Gradskoj knjižnici: 100.000,00 kuna za nabavku posebnih regala i ormara za staru arhivsku građu

09.01.2020.

Nepuna tri mjeseca nakon svečanog otvaranja novoobnovljenih prostora Gradske knjižnice, koja je uz potporu Ministarstva kulture RH konačno dobila adekvatan prostor za knjižničnu djelatnost, iz resornog ministarstva došla je još jedna dobra vijest: Grad Makarska osigurao je 100.000,00 kuna za projekt ''Nabava opreme za pohranu zbirke stare i rijetke građe Gradske knjižnice Makarska!“ Nepovratna sredstva osigurana su prijavom na Javni poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2020. godinu, a ukupna vrijednost projekta je 247.625,00 kuna.

 

Dobivena sredstva od velikog su značaja za Gradsku knjižnicu Makarska koja među bogatim fondom od 60 000 knjižnih jedinica posjeduje i rijetku i staru zbirku koja uključuje inkunabulu, stare monografske i serijske publikacije i drugu građu tiskanu od 16. stoljeća koje dosada nisu bile adekvatno smještene.

 

Projektom nabave adekvatne opreme za smještaj, koju najvećim dijelom čine posebni ormari i regali za ovakvu vrstu građe, zavičajna zbirka konačno će biti primjereno smještena i prezentirana, bit će osigurana trajnost važne građe te zaštićena baštinska, tradicijska, povijesna, kulturološka vrijednost i identitet Gradske knjižnice Makarska.

 

Novim ulaganjima bit će napravljen još jedan značajan iskorak u poboljšanju uvjeta rada jedne od najstarijih kulturnih institucija na širem makarskom području koja je u listopadu prošle godine prvi put temeljito obnovljena. Naime, radovima koji su započeli u rujnu 2018. obuhvaćena je sanacija, adaptacija i uređenje prostora, izmjena elektro i vodoinstalacija, premještanje sanitarnih prostora, adaptacija i uređenje ulaznog hola u prizemlju i stubištu prvog kata te promjena otvora u skladu s uputama Konzervatorskog odjela. Ukupna vrijednost radova iznosila  je 3.000.000,00 kuna od čega je 600.000,00 osiguralo Ministarstvo kulture RH.

makarska logo