4°C weather icon

Ministar Zmajlović u Makarskoj:Biokovo je turistički brend, mora se raditi na novim modelima posjećivanja

18.08.2014.

 

-U zadnjih dvije godine Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u nacionalne parkove i parkove prirode uložilo je 120 milijuna kuna, više nego je učinjeno kroz deset godina, a isto toliko osigurano je za nove projekte u njima. Nužna je bolja suradnja parkova prirode, koji su turistički brendovi i lokalne samouprave. Upravo je zato projekt nove zgrade na Gradskom sportskom centru u kojem će Javna ustanova Park prirode Biokovo imati uredski prostor i prezentacijski centar korak više na povezivanju Parka prirode Biokovo i Grada Makarske. U projektu vrijednom oko 7 milijuna kuna, Fond sudjeluje sa 4,7 milijuna kuna, a Grad Makarska financira ostatak. U tom prostoru posjetitelji će moći doživjeti planinu. Vrlo je važno poboljšati sigurnost turista na Biokovu, a to se može novim modelima posjećivanja koji će donijeti prihod Javnoj ustanovi, a zaradu i zapošljavanje domicilnom stanovništvu- istaknuo je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na konferenciji za novinare  u Makarskoj. Ovom prilikom ministar se zahvalio svim volonterima, članovima Gorske službe spašavanja Hrvatske na nesebičnim naporima u akcijama kojih je, nažalost, sve više. Novim načinima posjećivanja parkova prirode, novom infrastrukturom povećat će se sigurnost i smanjiti broj nesreća, ustvrdio je.
Ministar Zmajlović govorio je i na temu zbrinjavanja otpada. Uskoro kreće  izgradnja Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, novac je osiguran iz Fonda za zaštitu okoliša i fondova Europske unije, i do 2018. Centar će biti izgrađen. Do tada je važno u gradovima i općinama s projektima razvrstavanja otpada raditi na njegovu smanjenju, istodobno raditi na sanaciji i zatvaranju odlagališta.
Gradonačelnik Bilić: Za tri godine Makarska će imati heliodrom
Zahvalivši se ministru na posjetu Makarskoj gradonačelnik Tonći Bilić pohvalio je dobru suradnju Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grada Makarske. Ona je vidljiva kroz skori početak rekonstrukcije stare zgrade na Gradskom sportskom centru koja će biti privremeno rješenje za sjedište Javne ustanove PP Biokovo. Izvijestio je ministra Zmajlovića kako je Gradsko vijeće u srpnju donijelo Plan gospodarenja otpadom. Dio tog projekta je 13 zelenih otoka s 52 polupodna kontejnera. Grad je počeo pripreme za razvrstavanje otpada. Projekti su vrijedni 5,2 milijuna kuna, a Fond sufinancira 2 milijuna kuna, naglasio je gradonačelnik Bilić. Posebno je istaknuo kako u Makarskoj puno razmišljaju i rade na tome kako unaprijediti i ubrzati pomoć unesrećenima kada se dogodi stradavanje. U suradnji s gradovima Komižom i Hvarom Makarska će izgraditi heliodrom, i to najkasnije za dvije i pol do tri godine, najavio je gradonačelnik Bilić.
Ravnatelj Bekavac: Prostorni plan koči projekt Žičare Biokovo
U ime Javne ustanove PP Biokovo novinarima se obratio ravnatelj Nenad Bekavac naglasivši kako je Park prirode jedino zaštićeno područje u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Uz poboljšanje uredskog i prezentacijskog prostora, apliciraju na NIP projekt Svjetske banke, a radi se i na definiranju biokovske ceste. Tim projektom bi se trebalo suspendirati individualni posjet vozilima. Ujedno, promijenit će se dosadašnji doživljaju planine i osigurati veća posjećenost tijekom većeg dijela godine, ne samo južne strane već i sjeverne strane planine, a čime bi se postigla dekompresija, smanjenje pritiska posjetitelja samo na jedan dio Biokova. Ravnatelj Bekavac zamolio je ministra Zmajlovića da poradi na ubrzanju, odnosno da Hrvatski sabor, koji donosi Prostorni plan Parka prirode Biokovo, to učini u narednih šest mjeseci kako bi se krenulo s projektom Žičare Biokovo.
Pročelnik Prizmić: Izvrsna suradnja HGSS-a i Ministarstva
-Imamo izvrsnu suradnju s Ministarstvom. HGSS sa svoje strane daje sve, od čišćenja okoliša, do obilježavanja staza i edukacije, kako bi bilo što manje akcija spašavanja. Ipak, kako raste broj turista i njih je sve više. Jedini način da im smanjimo broj je ulaganje u turističku infrastrukturu. Tim novim platformama, uz podršku Ministarstva zaštite okoliša turisti trebaju dobiti više, a ne narušava se sklad prirode- kazao je Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a, podržavši Makarsku u projektu izgradnje heliodroma.
Jasna Morović   
 

 

makarska logo