19°C weather icon

Ministar graditeljstva Lovro Kuščević u Makarskoj ravnateljici Biokovskog zvonca Snježani Ninčević uručio Odluku o energetskoj obnovi Cicibana: S 2,5 milijuna kuna postići će se uštede i kvalitetniji boravak djece

05.07.2016.

Lovro Kuščević, ministar graditeljstva i prostornog uređenja danas je u Makarskoj u vrtiću Ciciban ravnateljici JU DV Biokovsko zvonce Snježani Ninčević uručio Odluku o energetskoj obnovi zgrade koja će se financirati iz EU fondova.

- Ministarstvo je za obnovu javno obrazovnih ustanova osiguralo 60 milijuna kuna. Ovih 2,5 milijuna kuna koji su dodijeljeni za obnovu Cicibana ministarstvo sudjeluje sa 700 tisuća kuna, a Fond s 900 tisuća kn. Za taj novac rekonstruirat će se krov, načiniti toplinska izolacija vanjskih zidova, ugraditi solarni toplinski kolektori, zamijeniti vanjska stolarija, ugraditi termostatski radijatorski ventili te zamijeniti unutarnja rasvjeta. Sve to trebalo bi donijeti smanjenje i potrošnju energije od preko 76 posto, što je najvažnije boravak djece u vrtiću bit će puno ugodniji – istaknuo je ministar Kuščević. Također je naglasio da je riječ o pilot projektu kojem je objedinjeno 130 objekata, a do 2020. stoji na raspolaganju 200 milijuna eura za obnovu više stambenih zgrada i obiteljskih kuća. Pozvao je Makarsku da se uključi i aplicira na ova sredstva jer se na taj način može pokrenuti domaće građevinske firme.

Iskazavši srdačnu dobrodošlicu ministru Kuščeviću Jagoda Martić, predsjednica Gradskog vijeća Grada Makarske, koja je uz dogradonačelnicu Lori Veličković, bila nazočna uručenju Odluke, naglasila je da je to značajan događaj za vrtić i Makarsku. –Nije bilo lako doći do ovih sredstava. Bilo je 300 prijava, a prošlo je tek 20 zahtjeva. Uložili smo puno truda, a velike zasluge pripadaju Odsjeku za projekte i razvoj koji je Grad Makarska formirao 1. siječnja 2015. Ovaj zahtjevan projekt u kojem je trebalo riješiti baš sve, od imovinsko-pravnih odnosa, vodila je Lidija Vukadin Vranješ – podsjetila je Martić.

Ravnateljica Ninčević zajedno s ministrom Kuščevićem obišla je vrtić Ciciban. Upoznala ga je s naporima koje ulažu zaposlenici kako bi boravak i rad u vrtiću bio što ljepši. Ali veliki problem, kao što je prokišnjavanje krova zgrade sagrađene 1979., nisu sami mogli riješiti. Dodijeljenim novcem sada će energetski obnoviti zgradu na radost 134-ero djece koliko pohađa Ciciban. Sa zadovoljstvo je istaknula da raste broj djece upisane u vrtić posebno u jaslicama.


J. Morović / IvoR 

makarska logo