4°C weather icon

Međunarodni dan invalida

02.12.2007.

 

3.12.07.


 U povodu Međunarodnog dana invalida, Grad Makarska i
 članovi Povjerenstva za provedbu Strategije jedinstvene
 politike za osobe s invaliditetom i posebnim potrebama
 (Povjerenstvo), danas 3. prosinca u Hotelu Biokovo, održali
 su radni sastanak na kojem se raspravljalo o položaju osoba
 s invaliditetom u Makarskoj, dosadašnjim akcijama Grada
Makarske i Povjerenstva, te o aktivnostima koje slijede u idućoj godini. Ispred Grada Makarske, sastanku je nazočio zamjenik gradonačelnika Ivan Ivanda.


Da podsjetimo; Grad Makarska je na 14. Sjednici Gradskog vijeća, 12. listopada 2006. usvojio Strategiju jedinstvene politike za osobe s tjelesnim invaliditetom i posebnim potrebama, u svrhu podizanja kvalitete života građana i osoba s tjelesnim invaliditetom.


 Jedan od prvih zadataka Povjerenstva i Grada Makarske bio
 je apel svim javnim ustanovama, i gospodarstvenicima na
 prilagodbu ulaza u objekte i poslovne prostorije osobama s
 tjelesnim invaliditetom. Prilagodba ulaza u navedene objekte
 od velike je važnosti za nezavisno kretanje i komunikaciju
 osoba s invaliditetom.


Grad Makarska u suradnji s Povjerenstvom, osigurao je dva parking-mjesta osobama s invaliditetom na parkiralištu u Jadranskoj ulici kod Dječjeg vrtića Pčelica. Tu je i rampa koja uvelike olakšava prilaz Dječjem vrtiću Maslačak u gradskom naselju Zelenka. Prilikom renoviranja ulice Ante Starčevića, u svom projektnom rješenju Grad Makarska prilagodio je nogostup osobama s invaliditetom, posredovalo se pri zapošljavanju osoba s invaliditetom, organizirani su okrugli stolovi na ovu temu, savjetovalo se pri rješavanju individualnih problema pojedinaca.
Na inicijativu Povjerenstva, Grad Makarska u suradnji s Večernjim listom pokrenuo je akciju za kupnju transportera za svladavanje arhitektonskih prepreka- Jolly Junior Plus za invalidne osobe. Dosada, u ovoj akciji je prikupljeno 12.200,00 kuna, a ostatak do pune cijene od 38.000,00 kuna namirit će se sredstvima iz Gradskog proračuna i donacijama sponzora.
Na kraju sastanka zaključeno je da Povjerenstvo može i mora učiniti više kako bi olakšalo svakodnevnicu osobama s invaliditetom i u tom smislu se posebno apelira na osvješćivanje javnosti. Povjerenstvo će i dalje provoditi aktivnosti zacrtane Strategijom jedinstvene politike za osobe s tjelesnim invaliditetom i posebnim potrebama, a Grad Makarska podržavati i poticati.makarska logo