27°C weather icon

Medni dan u makarskim osnovnim školama: Makarskim prvašićima podijeljene 144 staklenke meda

10.12.2019.

U makarskim osnovnim školama prvašići su, u sklopu provedbe projekta Školski medni dan, u ponedjeljak imali prigodu naučiti nešto o nastajanju meda i njegovoj višestruko važnoj primjeni u prehrani i zdravlju. U osnovnim školama Stjepana Ivičevića i oca Petra Perice učenici prvih razreda slušali su o tome od iskusnih predavača, pčelara s našeg područja, a svaki prvašić je dobio i vrijedan medni paketić s pričom o medu i pakovanjima meda iz OPG-a Olivera Vranješa iz Kljenka. U dvije škole podijeljene su ukupno 144 staklenke meda s nacionalnom markicom hrvatskih pčelinjaka. Vidan je to znak promocije domaćih proizvoda. Cilj ovog projekta je podizanje razine svijesti upotrebe meda u prehrani i poticaj razvoja lokalnog poduzetništva kao i promocija domaćih proizvoda.

 

Pčelari Joško Šabić u OŠ oca Petra Perice i Ljubo Šarić u OŠ Stjepana Ivičevića educirali su osnovnoškolce o tome kako med nastaje, a učiteljica Mira Glučina u OŠ Stepana Ivičevića o važnosti uporabe meda u prehrani.

 

Grad Makarska kao osnivač dviju osnovnih škola već drugu godinu zaredom prijavio se na javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u provedbi programa Školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka koji provode; Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te ostvario financiranje podjele staklenki meda učenicima prvih razreda, podsjetile su Tamara Batinić, voditeljica projekta i Marina Andačić Krivić, savjetnica za predškolski odgoj, obrazovanje i šport u Odjelu za društvene djelatnosti Grada Makarske.

 

Projekt, ukupne vrijednosti 4.000,00 kuna financiran je sredstvima Europske unije, a Grad Makarska u projektu sudjeluje drugu godinu zaredom.

Provedba programa Školskog mednog dana rezultat je još jedne uspješne suradnje Grada Makarske i osnovnih škola te lokalnih poduzetnika.

 

J.Glučina

 

makarska logo