12°C weather icon

Marendin 2011. počinje 28. veljače

24.01.2011.

25.01.2011.


Piše: Joško Lopar


Treća sezona makarskog festivala amaterske gastronomije već u najavama daje naslutiti kako će ovo popularno događanje biti vrlo sadržajno. Unatoč recesiji pojavljuju se novi sponzori, a uključivanjem natjecatelja iz drugih općina Makarskog primorja knjiga recepata Uduruge Makarski marendin bit će bogatija i za neka nova i premijerno predstavljena jela. Povratkom na kužinavanje jednom tjedno smanjen je broj sudionika, ali i zajamčena visoka razina kvalitete svakog pojedinačnog događanja.

Na sastanku radne skupine za organizaciju III. amaterskog kulinarskog natjecanja Marendin 2011., Udruge Makarski Marendin, koji se održao u utorak, 18. siječnja, u konobi Kalalarga utvrđen je datum početka ovogodišnje gastronomske manifestacije koja će se održati prema donekle izmijenjenim pravilima. Ovogodišnji Marendin počinje u ponedjeljak, 28. veljače, kužinavanjem u konobi Kalalarga, a zainteresirani natjecatelji trebaju se prijaviti i predložiti svoja jela, najkasnije do petka, 17. veljače nakon čega će, na zajedničkom sastanku 21., biti dogovoren raspored. Za razliku od prošle godine kada se kuhalo na dvije gradske lokacije i dva puta tjedno, ove će se godine Marendin događati jednom tjedno. – Vidjelo se prošle godine da je ritam od dva kuhanja tjedno donekle prezahtjevan organizacijski, ali i financijski jer treba uzeti u obzir recesijsko razdoblje u kojemu živimo te da bi moglo doći do svojevrsnog zasićenja samim događanjem uz toliki broj natjecatelja. Unatoč tome smatramo da je prošli Marendin zaista ispunio sva očekivanja i premašio ih, a ovogodišnji bi trebao biti još kvalitetniji i zanimljiviji pa njegovoj realizaciji treba pristupiti ozbiljno, kazao je između ostalog Mario Tomaš, predsjednik Udruge Makarski Marendin.

Kako sada stvari stoje, kuhalo bi se svakog ponedjeljka premda nije isključena mogućnost da to bude četvrtak, u konobi Kalalarga uz, do sada dogovorena, tri gostovanja izvan grada Makarske. I ove bi godine Marendini jedno kužinavanje održali u konobi Bukara u Drveniku (općina Gradac), a manifestaciji se pridružuju konoba Tri Volta u Igranima (općina Podgora) te Udruga Kus Njega iz Tučepi. Ocjenjivanje natjecatelja ostat će jednako kao i u prethodnim manifestacijama, a novine u tom dijelu se mogu očekivati samo u procjeni hoće li marendinske kuhare prosuđivati samo natjecatelji i službeni sudac ili će ove godine odlučujuću ulogu imati i posjetitelji (do sada je ocjena publike bila revijalnog karaktera). Kada je o ocjenjivanju riječ, jedna od novosti je i to da je Ante Braco Bušelić, dosadašnji glavni sudac i suosnivač Marendina, odustao od daljnjeg aktivnog sudjelovanja u Marendinu poručivši da je došlo vrijeme da njegovo mjesto zauzme netko drugi.

Već poznatim sponzorima makarskog amaterskog gastro festivala (Turistička zajednica grada Makarske, Hotel Biokovo i Anita Pivac, Kingtrade i Frane Raos, Turistička agencija Bonavia, Foto studio C i Jure Odak…) ove godine jednu od najznačajnijih potpora manifestaciji pružit će i Zagrebačka pivovara, a glavni medijski pokrovitelj i nadalje ostaje tjednik Makarsko primorje, Gastrodiva.bloger.hr i Radio Makarska Rivijera. Nakon osam izlučnih kuhanja završnica će se, koncem travnja, održati u hotelu Biokovo u Makarskoj kada će prošlogodišnji pobjednik Joko Talaja novom Najmarendinu predati veliki prijelazni pehar. Dogovorena je i suradnja s organizatorima Wine Expo manifestacije, a interes za ovogodišnji Marendin već su pokazale županijske i nacionalne medijske kuće što govori o do sada najvećem interesu javnosti za ovo jedinstveno događanje.

Svi detalji pravila natjecanja i mogućih izmjena što se datuma kužinavanja, glavnih sudaca te broja sudionika trećega Marendina tiče, bit će poznati prije završnog dogovora s natjecateljima, a o čemu će javnost biti obaviještena i na stranicama našeg tjednika. Za sada Udruga Makarski marendin poziva sve koji su zainteresirani za sudjelovanje da se prijave na tel. 091 764 6782 – Mario Tomaš ili na 091 503 5789 – Dragan Puharić. Prilikom prijavljivanja potrebno je navesti i jelo koje natjecatelj namjerava pripremati, a u slučaju prevelikog broja prijava, sudionik će biti odlučen izvlačenjem imena iz šešira uz nazočnost svih prijavljenih. Potrebno je naglasiti kako je preostalo još pet slobodnih termina za kužinavanje pa s prijavama treba požuriti. Udruga Makarski marendin zadržava pravo izmjena ovdje navedenih detalja, a sve u cilju što bolje organizacije samog natjecanja.
makarska logo