14°C weather icon

«Marendin 2009.»

01.03.2009.

9.3.09.

Tjednik Makarsko primorje u suradnji s konobom Klalalarga, hotelom Biokovo i mesnom industrijom Pivac organiziralo je prvo amatersko gastronomsko natjecanje za izbor najbolje marende Marendin 2009. Namjera je skrenuti pozornost na tradicijsku važnost marende ne samo u njenoj kulinarskoj već i u, jednako važnoj, društvenoj komponenti po čemu je marenda odavno zauzela posve osobito mjesto u našem podneblju. Pitanje koje se nameče od samog početka natjecanja je li moguće da Marendin postane svojevrsnim malim gastronomskim brand-om našeg primorja. Nije marenda izmišljena u Makarskoj, niti su Makarani jedini koji znaju važnost tog obroka definiranog kao užina (obrok između doručka i ručka), ipak makarski marendin ima svoje posebnosti. Da je tome doista tako svjedoči i stara uzrečica koja kaže: Čuvaj se baškovoške oholosti, podgorske mudrosti i makarskih marendina.
Danas se može kazati kako je dobra marenda jedna od posljednjih poveznica s tradicionalnom gastronomijom, a ljubitelji i poznavatelji «dobre spize» više su od običnih konzumenata. Temeljna ideja kulinarskog natjecanja za najbolju marendu Makarske 2009. je očuvanje tradicijskog načina pripremanja marende kao jedne od dalmatinskih i makarskih prepoznatljivosti. Drugi, ne manje važan poticaj, je želja za druženjem u autentičnom okruženju i atmosferi koja sve više uzmiče pred novim navikama sve bržeg načina života.


O natjecateljima i natjecanju
Sudionici natjecanja su amateri, kuhari iz ljubavi, a podijeljeni su u dvije skupine po 5 natjecatelja. Ekipi nazvanoj Lučica (lokal u kojemu je ideja začeta) suprotstavit će se ekipa Briškula nazvana prema lokalu gdje se natjecatelji najčešće okupljaju. Svaki od njih priprema po jedno jelo prema svom izboru, a ostali ga kušaju i daju svoju ocjenu u rasponu od 1 do 5 (po uzoru na tv show Večera za 5 ), a u slučaju neodlučenog rezultata o pobjedniku odlučuje ocjena glavnog suca. Glavni sudac je Ante Braco Bušelić, profesionalni kuhar, poznavatelj marende u čiju kompetentnost i objektivnost nitko ne sumnja, a koji kuša i ocjenjuje svaku marendu te se brine o poštivanju dogovorenih pravila. Nakon što svaka skupina odluči o pobjedniku dvojica najboljih natječu se u velikom završnom kuhanju za titulu «Makarski marendin 2009.». Ono što svakako treba istaknuti je obećanje glavnih sponzora natjecanja hotela Biokovo i konobe Kalalarge o uvrštenju pobjedničke marende u svoju dnevnu ponudu, i to pod imenom autora (kuhara), te prema njegovu receptu.

Svaki tjedan (ponedjeljak ili utorak) kuha po jedan natjecatelj, a sve se događa u konobi Kalalarga u Makarskoj. Svako događanje svojim će programom obogatiti makarske klape, gitare i brojni navijači koji najavljuju davanje potpore svojim favoritima. Tjednik Makarsko primorje pratiti će kuhanje svakog kandidata te objavljivati sve recepte, od kojih su mnogi uzeti iz «bakine bilježnice» i izravna su poveznica s tradicijskom gastronomijom makarskog priobalja. Uz konobu Kalalarga i hotel Biokovo sponzori Marendina 2009. su TZ grada Makarske i Foto studio «C», a medijski pokrovitelji (osim organizatora tjednika Makarsko primorje)su Radio Makarska rivijera, Studio Pašalić (TV emisija Makarska panorama)i jedan od najpopularnijih gastronomskih blogova u Hrvatskoj www.gastrodiva.bloger.hr


Gastronomsko natjecanje «Marendin 2009.», redoslijed kuhanja


Ekipa "Lučica"

Velimir Vele Leško – venecijana, ponedjeljak 09. veljače
Damir Grabner – tripice, utorak 17. veljače
Jure Beg Puharić – teleći rižot, ponedjeljak 23. veljače
Svemir Beus – peka, ponedjeljak 02. ožujka
Rudo Vekić – dropčići, ponedjeljak 09. ožujka


Ekipa "Briškula"

Dragan Puharić - crni rižot od sipe, ponedjeljak 16. ožujka
Frane Kilešić Srzić - goveđi gulaš, ponedjeljak 23. ožujka
Denis Čipčić - sušeni pas na bakalar, ponedjeljak 30. ožujka
Vjeko Špica Josipović - teleći šnicel u toču, ponedjeljak 06. travnja
Antiša Jović - manistra s plodovima mora, ponedjeljak 13. travnja


Pravila kulinarskog natjecanja "Marendin 2009."

Svaka igra ima svoja pravila, pa i ovo naše malo natjecanje u kužinavanju. Pravila nisu previše formalna i ukočena, ali to je zato što se svi slažemo kako je najvažnije pripremiti pravu, ukusnu i što vjerodostojniju marendu.
Kako bi se stvorili jednaki uvjeti za sve natjecatelje i osigurala najveća moguća autentičnost tradicijske marende potrebna su neka pravila kojih se svi moraju pridržavati. Priprema i posluživanje pojedinog jela biti će svakog ponedjeljka (ili utorka) u konobi "Kalalarga" u Makarskoj. Svaki kandidat treba svoje jelo ostalim sudionicima ponuditi na kušanje u 19 sati. Organizator i sponzori natjecanja osigurati će sve potrebne namirnice za svakog kandidata, a on je dužan popis istih dati organizatoru najkasnije do četvrtka u tjednu prije samog kuhanja.

Što se same pripreme jela tiče kao najvažnije odmah treba istaknuti da upotreba umjetnih začina i pojačivača okusa poput Vegete i sl. nisu dozvoljena. Sam način pripremanja pojedinog jela ovisi o kuharu, a svakako treba nastojati (gdje god je to moguće) služiti se izvornim domaćim namirnicama. Tijekom pripreme jela u kuhinji smije boraviti samo natjecatelj koji kuha, organizator, glavni sudac i osoblje konobe, a kraći boravak dozvoljen je i TV snimatelju. Svaki natjecatelj treba skuhati količinu dostatnu za 10 obroka, a recept za jelo, uz opis rada, dati organizatoru kako bi isti mogao biti objavljen u medijima.

makarska logo