2°C weather icon

Makarsko ljeto '09.- najava 4.7. - 8.7.09.

30.06.2009.

• 4.7. (subota) – 21,30 sati
Kačićev trg
Svečano otvaranje Makarskog ljeta 2009.
Neno Belan i Fiumens
Koncert


Kako je već i najavljeno, u subotu 4. srpnja 2009. na Kačićevu trgu bit će upriličeno svečano otvaranje kulturno-zabavne manifestacije Makarsko ljeto 2009. uz svečano podizanje zastave Makarskog ljeta. Ovogodišnje Ljeto broji sveukupno 53 događaja koja će se održati na 10 najatraktivnijih lokacija u našem gradu, a trajat će 63 dana.
Svečanost otvaranja tradicionalno će obilježiti domači izvođači, a započinje u 21,30 sati intoniranjem himne Republike Hrvatske u izvedbi Gradske glazbe Makarska. U nastavku programa nastupit će folklorni ansambl Tempet sa starogradskim makarskim plesovima, a za glazbeni dio programa zaduženi su grupa Adria, klapa Makarska te Gradski zbor Makarska.
Podizanje zastave Makarskog ljeta, kao najsvečaniji trenutak večeri, popratit će fanfare Gradske glazbe Makarska, a nebo nad našim gradom išarat će veličanstveni vatromet.
Večer će se nastaviti u poznatom ritmu Nene Belana i njegovih Fiumensa u odličnoj atmosferi i, nadamo se, još boljem raspoloženju.

Neno Belan kao kantautor, gitarist i vječiti romantik na domaćoj sceni traje više od 20 godina tijekom kojih je izgradio respektabilnu karijeru sa svojim karakterističnim glazbenim stilom - mješavinom mediteranskog popa, rocka i dalmatinske pjesme - koji su mnogi prozvali "belanovskim popom".
Autor je mnogih uspješnih hitova iz vremena Đavola, a zatim i u samostalnoj karijeri koju je izgradio s riječkim "Fiumensima". Posljednjih godina ne zaobilaze ga najprestižnija strukovna priznanja čime je postao jedan od najvažnijih suvremenih kantautora. Višestruki pobjednik Šibenske šansone (hitovi Galeb, Srce od leda, Djevojka s juga, Zar više nema nas), te nedavni dobitnik Porina za najbolji pop album, pjesmu godine i najbolju vokalnu suradnju.


• 5.7. (nedjelja) – 21,00 sat
Katedrala sv. Marka
Mandolinski orkestar Glazbene škole Makarska
Koncert klasične glazbe


Mandolinski orkestar Glazbene škole Makarska djeluje od 2004. godine. Sastavljen je od učenika osnovne i srednje glazbene škole. Orkestar je imao niz zapaženih nastupa u Makarskoj i okolici, Splitu, Zadru, Korčuli, Đakovu, Šibeniku i ostalim gradovima u Hrvatskoj, a 2007. godine održali su zapažen nastup i na nacionalnim danima mandolina u Italiji.
2008. godine na Festivalu mandolina „Imota“ orkestar je osvojio 2. mjesto, dok je oktet mandolina osvojio 1. mjesto. Na istom festivalu ove godine i oktet i orkestar osvojili su 2. mjesto.
Mandolinski orkestar predstavit će se makarskoj publici u nedjelju 5. srpnja u katedrali sv. Marka, a osim samog orkestra nastupit će i nekoliko solista, dva dueta i jedan trio.


• 6.7. (ponedjeljak) – 21,00 sat
Stara franjevačka crkva
Franka Kovačević i Iva Lukin (duet gitara)
Koncert klasične glazbe


Iva Lukin (gitara) iz Dugog Rata učenica je Srednje glazbene škole Makarska u klasi prof. Petra Čulića, a Franka Kovačević (gitara) iz Omiša u klasi prof. Gorana Listeša. Već neko vrijeme nastupaju kao duo, a na državnom natjecanju ove godine osvojile su 2. mjesto, te 3. mjesto na međunarodnom natjecanju u Gorici. Redovito sudjeluju na svim važnijim nastupima škole, a za pohvaliti je da paralelno pohađaju cijeli program srednje škole, Iva opću gimnaziju u Omišu, a Franka matematičku gimnaziju u Splitu.
Ovaj zanimljivi duo predstavit će nam se u ponedjeljak 6. srpnja u Staroj franjevačkoj crkvi, te otvoriti niz klasičnih koncerata na toj lokaciji.


• 7.7. (utorak) – 21,30 sati
Trg Tina Ujevića
Gradski zbor Makarska
Gosti: Klapa Murtela
Koncert


Gradski zbor Makarska predstavlja nam se u utorak 7. srpnja 2009. na Trgu Tina Ujevića. Uz niz pjesama iz klasičnog glazbenog repertoara najavljuju nam predstavljanje i djela popularnih dalmatinskih napjeva. Zbor je osnovan prije 14 godina. Trenutačno djeluje kao ženski zbor sa željom da se ponovo osmisli kao mješoviti. Voditelj i dirigent zbora je Marin Erceg. Makarska klapa Murtela i ove će godine tradicionalno gostovati Gradskom zboru Napredak na njihovoj večeri.


• 8.7. (srijeda) - 21,00 sat
Gradski muzej Makarska
Izložba Sige - Damira Lackovića


Izložba Sige realizirana je financijskim sredstvima Ureda za kulturu i šport Grada Zagreba.
Izložbu čine dvadesetak uzoraka različitih tipova i oblika siga, 3 grafička prikaza te 60 kolor fotografija na kojima su prikazani krš na površini, ulazi u špilje i jame, spuštanje speleologa u podzemlje te najljepše sige iz špilja i jama Hrvatske.
Autori izložbe su: Damir Lacković, Marijan Čepelak i Vladimir Zebec, kustosi Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu.

makarska logo