7°C weather icon

Makarsko ljeto 09. - Najava 18.7.- 26.7.09.

15.07.2009.

• 18.7. (subota) – 18,00 sati
Riva
3. Oldtimer show
Zabava

Treći po redu susret ljubitelja prastarih limenih ljubimaca opet će se okupiti u Makarskoj u subotu 18. srpnja od 18,00 sati i tako uljepšati makarsku rivu. Već u 10,00 sati kreće povorka preko cijelog Makarskog primorja i Zabiokovlja, a u 18,00 sati očekuje se povratak sudionika u Makarsku, gdje će biti izloženo 30-ak atraktivnih auta i motora, a uz prigodni program sudionicima 3. Oltimer susreta biti će podijeljeni prigodni pokloni i zahvalnice za sudjelovanje. Ovaj susret organizira Oldtimer klub Sv. Jure Makarska.


• 18.7. (subota) – 21,30 sata
Kačićev trg
25 godina Crvene jabuke
Koncert


1985. godine petorica, tada jos uvijek dječaka, koji vole iste pjesme, lijepe stvari i ljude - Drazen Ricl - Zijo, Zlatko Arslanagic - Zlaja, Drazen Zeric - Zera, Aljosa Buha i Darko Jelicic - Cunja, okupili su se i formirali do tada nenadmašeni bend - Crvenu jabuku... Mada su stalno mijenjali članove, imali su velike uspjehe do današnjeg dana. Bili su dio sarajevskog "New primitives" pokreta koji je vladao početkom 80-ih. Svoju 25. obljetnicu bend će održati upravo u voljenoj Makarskoj, a publiku kojoj su se uvijek ovdje rado vraćali počastit će pjesmama od samih početaka. Sadašnji članovi benda:
Darko Jelćić Cunja - bubnjevi, udaraljke
Dražen Žerić Žera - vokal
Krešmir Kaštelan Krešo - bas gitara
Damir Gonz - gitare
Marko Belošević - klavijature


• 19.7. (nedjelja) – 21,30 sati
Spomenik na Glavici
Vokalna skupina folklornog ansambla Tempet
Koncert


Vokalna skupina folklornog ansambla Tempet u sklopu ansambla djeluje od 2007., a voditeljica (ujedno i pjevačica) je prof. Željka Mikavica Vranješ. Dvoglasno i troglasno pjevanje prezentiraju u sklopu svojih plesnih nastupa izvornim napjevima iz cijele Hrvatske. Nakon nastupa Folklornog ansambla Tempet u sklopu svečanog otvaranja Makarskog ljeta, te njihova samostalnog nastupa, večeras će nam se predstaviti i Vokalna skupina „Tempeta“, ovog puta na Spomeniku na Glavici u 21,30. Gosti na koncertu su Moimir Novaković i Krijes.


• 20.7. (ponedjeljak) – 21,30 sati
Kačićev trg
Ansambl Lado Zagreb
Folklor


Redovit gost na Makarskom ljetu, jedini profesionalni folklorni ansambl, i ovog ljeta će nastupiti u našem gradu, i sigurni smo, po tko zna koji put, napuniti Kačićev trg. Svojim vještim pokretima, originalnim koreografijama i maštovitim nošnjama, Lado oduševljava mnoge još od 1949. godine kada je osnovan kao nacionalni te profesionalni folklorni ansambl.
Osnovna značajka njegova umjetničkog djelovanja potpuno je uvažavanje autentične narodne umjetnosti. Raznolikost hrvatskog plesnog folklora prati podjednako bogatstvo glazbenog izražavanja, vokalnog i instrumentalnog, a Lado mu od svojih početaka pridaje iznimnu pažnju. Bogato glazbeno nasljeđe i stečeno glazbeno iskustvo zabilježeni su na brojnim nosačima zvuka, a stalno proširivanje plesnog folklornog repertoara prati istovremeno pojačano zanimanje za glazbene tradicije. Dosad je nastao sad već respektabilan sakralni repertoar, čije je izvođenje dokraja izbrusilo značajne vokalne i instrumentalne mogućnosti tog ansambla.
Lado je arhaična slavenska riječ često korištena kao pripjev u starim obrednim pjesmama sjeverozapadne Hrvatske, a sinonim je riječima dobar, mio, drag. U svojem impozantnom koreografskom i glazbenom repertoaru ansambl Lado prije svega poštuje izvornu narodnu umjetnost, po čemu je prepoznatljiv i poznat širom svijeta.


• 21.7. (utorak) – 21,30 sati
Trg Tina Ujevića
Koncert makarskih klapa – Klapa Srdela
Koncert


Klapa Srdela najstarija je makarska klapa, koja je prošle godine proslavila svojih 40 godina djelovanja. Osvojili su brojna priznanja, od kojih su najznačajnija ona s Omiškog festivala, gdje su osvojili dvije druge i dvije treće nagrade stručnog ocjenjivačkog suda te treću nagradu publike. Klapa Srdela u Omišu je nastupila čak 12 puta, a bilježe brojne nastupe u zemlji i inozemstvu. Klapa je izdala i audiozapise; jednu singl ploču, četiri LP ploče i kasete, dva CD-a, a ove godine i DVD. Srdela je sudjelovala na brojnim turističkim i promidžbenim sajmovima, službenim posjetima i gostovanjima te svojim zapaženim nastupima na najbolji mogući način promovirala svoj grad.
Ove godine klapa je primila nove članove s ciljem da stariji, iskusni članovi prenesu svoje znanje na svoj pomladak kako bi se tradicija klape nastavila. Voditelj klape je Marin Erceg.


• 23.7. (četvrtak) – 21,00 sat
Ljetno kino
Alisa, svi traže krivca – Zlatousti
Predstava


Amaterska kazališna skupina Zlatousti koja već deset godina vrijedno djeluje u Makarskoj, na čelu sa Davorom Šegotom, može se pohvaliti s 13 predstava za djecu i odrasle, dvije radiodrame i jednim kratkim filmom. Iz godine u godinu, Zlatousti svojim maštovitim i na svoj način interpretiranim predstavama oduševljavaju makarsku publiku, kako odrasle tako i one najmlađe. U sklopu društva djeluju i Mladi Zlatousti, jednako vrijedni kao i „seniori“.
Premijera dječje predstave Alisa – svi traže krivca održana je u proljeće na Ljetnoj pozornici, a svi oni koji su je propustili, imat će priliku pogledati je u sklopu programa Makarskog ljeta 23. srpnja, također na Ljetnoj pozornici.


• 24.7. (petak) – 20,30 sati
Plišćevac
Ribarska večer
Pučka fešta


Tradicionalne Ribarske večeri u Makarskoj ovoga ljeta dislocirane su s makarske rive na predio Plišćevca. Makarske ribarske večeri omiljene su posjetiteljima grada i iz godine u godinu privlače sve veći broj posjetitelja. I ove godine u tradicionalnoj atmosferi nudit će se dalmatinska jela i pića uz stare igre i bogate nagrade. Za glazbeni dio programa bit će zadužen Roso i Band te makarske klape.


• 26.7. (nedjelja) – 21,30 sati
Trg Tina Ujevića
Večer dalmatinske šansone – Grupa Adria
Zabava


Grupa Adria sastoji se od četiri člana: Klaudija Vujčić (vokal), Igor Gojak (vokal i gitara), Edvard Visković (kontrabas i vokal) i Jakša Gilić, prof. (mandolina i truba). U tom sastavu djeluje već četiri godine. Redovito nastupaju na lokalnim manifestacijama, festivalima i pučkim feštama. Od značajnijih nastupa bilježe gostovanje na slovenskoj televiziji NET TV, te nastup na festivalu u Opuzenu (Melodije hrvatskog juga). Ove godine Grupa Adria nastupila je u čak tri HRT-ove emisije: Svirci moji, Lijepom našom i Dan za danom, te tako osvojila mnogobrojne simpatije javnosti.
Osim nastupa na Ribarskim večerima, na ovogodišnjem Makarskom ljetu Grupa Adria predstavit će nam se, već tradicionalnom, Večeri dalmatinske šansone na Trgu Tina Ujevića.

makarska logo