19°C weather icon

Makarsko ljeto 09. - Najava 11.7. - 18.7.09.

09.07.2009.
• 11.7.(subota) – 21,00 sat
Stara franjevačka crkva
Ana Lelas i Magdalena Eljuga (flaute), prof. Olga Račić (klavir)
Koncert klasične glazbeAna Lelas (1992.)
Rođena u Splitu, a Osnovnu školu „ Josip Pupačić“ i Osnovnu glazbenu školu „ Lovro pl. Matačić“ završila je u Omišu. Tijekom osnovnoškolskog obrazovanja flautu je pohađala u klasi prof. Sande Blažević- Radice, prof. Danija Bošnjaka i prof. Marije Bašić. Sudjelovala je na brojnim natjecanjima glazbenih škola (2002. regionalno natjecanje u Splitu - 2. nagrada, 2003.g međunarodno natjecanje „Daleki akordi“ - 2. nagrada, 2004.g. regionalno natjecanje u Dubrovniku - 2. nagrada te 2005. međunarodno natjecanje „Daleki akordi“- 3. nagrada).
U rujnu 2007. godine upisuje 1. razred srednje škole „ Jure Kaštelan“ (opredjeljenje: opća gimnazija) u Omišu te srednju glazbenu školu u Makarskoj u klasi prof. Marije Bašić kada . sudjeluje na regionalnom natjecanju u Zadru gdje osvaja 2. nagradu. Djeluje na brojnim koncertima škole pa je tako sudjelovala i na koncertima u suradnji s glazbenom školom u Đakovu te djeluje u Omiškom orkestru pod dirigentskom palicom prof. Jasminka Šetke.
2008. godine sudjeluje u Europskom simfonijskom orkestru mladih u Njemačkoj i, zajedno s troje učenika iz Hrvatske, prezentira Makarsku kao prva flauta te će nastupiti sa spomenutim orkestrom i ove godine u Makarskoj.
Ovu školsku godinu pohađala je flautu u klasi prof. Ane Domančić, profesorice flaute na Umjetničkoj akademiji u Splitu te se, u suradnji s njom, pripremila za prvi solistički koncert.
Magdalena Eljuga(1993.)
Rođena u Zagrebu,učenica 3. razreda Srednje glazbene škole Makarska u klasi profesorice Marijane Poštenjak i 2. razreda Opće gimnazije fra Andrije Kačića Miošića.
Osnovnu glazbenu školu je završila u klasi profesorice Marijane Poštenjak. Sudjelovala je na brojnim regionalnim,državnim i međunarodnim natjecanjima na kojima je postigla zapažen uspjeh.U studenom 2006. predstavljala je Hrvatsku na Međunarodnom simfonijskom orkestru mladih u Neumarktu u Njemačkoj.

Program:

Bruno Bjelinski: Dona Cupidis
Teneritas
Arthur Honegger: Danse de la Chevre ( za flautu solo)
G.Ph. Telemann: Concerto a flauto traverso
1. Affettuoso
2. Allegro
3. Adagio
4. Menuet


• 12.7. (nedjelja) – 21,30 sati
Kačićev trg
Folklorni ansambl Tempet Makarska
FolklorFolklorni ansambl «Tempet» osnovan je 10. ožujka 2004. godine i od tada uspješno djeluje kao udruga građana koja, moramo istaknuti, vrlo uspješno potiče, razvija, čuva i unapređuje kulturnu i folklornu baštinu. Iako mlad, ansambl je u svom kratkom postojanju ostvario niz zapaženih nastupa. Ime je dobio po istoimenom starogradskom makarskom plesu. Današnji Tempet broji 50 članova, a uz plesnu skupinu djeluje i ženska vokalna skupina koja pjeva izvorne pjesme i napjeve s područja cijele Hrvatske. Već drugu godinu za redom u sklopu ansambla djeluje i dječja skupina koja okuplja mališane vrtićke i osnovnoškolske dobi, a vode ih Sanja Turić i Tanja Josipović.
Na PROGRAMU FA Tempet tako će se naći starogradski makarski plesovi, ražanačko kolo, plesovi otoka Korčule, ličko kolo, plesovi Bilogore („Tajnovitom Bilogorom“) i nova koreografija plesoai iz Međugorja. Dječja skupina također će se predstaviti svojim repertoarom pjesama i plesova, a gost večeri bit će klapa Stara srdela.


• 13.7. (ponedjeljak) – 21,00 sat
Stara franjevačka crkva
Katheryn Woodard (klavir)
Koncert klasične glazbePijanistica Kathryn Woodard osmišljava i izvodi programe interkulturalne glazbene razmjene. Kao profesorica na teksaškom A & M Sveučilištu nadgledala je nekoliko međunarodnih projekata te nedavno pokrenula glazbenu inicijativu „Sonic Crossroads” (Zvukovna raskrižja) koja se bavi procesima razmjene glazbenih utjecaja diljem planeta. Kao pobornik nove glazbe, Woodard je surađivala s istaknutim skladateljima.
Snimka skladbe „Four Studies of the Peking Opera” Ge Gan-Rua, koju je ostvarila sa Shanghai Kvartetom, izašla je u izdanju New Albion Recordsa. Njezin prvi solo album, “Silhouettes”, donosi glazbu iz cijelog svijeta koju je skupljala i izvodila tijekom proteklih deset godina. Najnoviji album “Journeys”, nastavlja ovaj projekt te između ostaloga donosi i “Sotto voce” Ivana Božičevića, djelo na programu večerašnjeg koncerta.
Kathryn Woodard pristupa proučavanju klavirske glazbe s globalnog stajališta. Njezini znanstveni radovi istražuju aspekte postmodernoga pijanizma. Objavljivala je u stručnim časopisima. Woodard je Saygunovu glazbu izvodila širom SAD-a, a nastupala je i na koncertima u Turskoj prilikom skladateljeve stoljetne obljetnice u 2007. godini.
Koncert u Makarskoj ujedno je i promocija drugog solističkog albuma „Journeys” Kathryn Woodard (Sonic Crossroads, 2009) te notne edicije skladbe “Sotto voce” Ivana Božičevića (DepNep music editions). Oboje se može nabaviti na ulazu.


• 14.7. (utorak) – 21,30 sati
Trg Tina Ujevića
Večer makarskih klapa – Klapa Fjoret
KoncertNakon 25 godina, u svibnju 2006., Makarska je dobila novu žensku klapu 'Fjoret'. Krenulo se radom pod stručnom voditeljskom palicom profesora Jakše Gilića. Nakon samo par mjeseci rada makarske Fjorete, kako su odmah dobile nadimak, krenule su u osvajanje publike učestalim nastupima.
Glazbeno obrazovanje i dugogodišnje pjevačko iskustvo, gotovo svih članica klape, pridonijeli su brzom svladavanju klapskog višeglasja pa su, sukladno s tim, i planovi klape bili veliki. Fjorete su prošle na audiciji debitanata na Omiškom ferstivalu 2008., a suradnju im je ponudio i klapski maestro Duško Tambača. U ovom kratkom razdoblju Fjoret je nastupio na brojnim koncertima diljem Dalmacije, na klapskim smotrama, večerima debitanata u Bolu, a ove godine nastupile su i na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš. Klapu Fjoret šira javnost mogla je upoznati i na malim ekranima, odnosno kao sudionice emisija HRT-a U istom loncu i Lijepom našom. Danas klapu vodi prof. Nensi Barić.• 15.7. (srijeda) – 21,00 sat
Galerija Antuna Gojaka
Izložba skulptura - Robert JozićROBERT JOZIĆ:
Robert Jozić rođen je u Glamoču 18.09.1978. Osnovnu školu završio je u Kaštel Kambelovcu 1993. Srednju umjetničku, smjer kiparstvo završava 1997. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Splitu, u prvoj generaciji studenata novootvorenog studija kiparstva. Tijekom četverogodišnjeg studija sudjeluje na više
skupnih izložbi u Splitu, Rijeci i Zagrebu. Diplomira odličnim uspjehom u klasi profesora Kuzme Kovačića na temu "DIJALOG FORME". Izložba je postavljena 2002. godine u Galeriji umjetnina u Splitu. 2004. godine primljen je na mjesto asistenta kod profesora Aleksandra Midžora, predmet Kiparska tehnologija. 2008. godine postaje predavač. Sudjelovao na više kiparskih natječaja na kojima je osvojio zapažene rezultate. Osim izložbi i javnih radova dobitnik je 3 nagrade i učesnik Likovnih kolonija, primjerice u Makarskoj, gdje je u gipsu izradio poprsje Jakše Ravlića i fra Jure Radića.

KATALOG:
Pokrovitelji izložbe i kataloga:
Ministarstvo kulture RH i Grad Makarska
Organizator: Gradska galerija Antuna Gojaka

Autorica kataloga: Ivana Kokić
Predgovor: Ante Čepić, prof.
Fotografija: Mario Guček Andromak, Robert Jozić
Oblikovanje: Ivana Kokić i Robert Jozić
Grafičko oblikovanje: Matej Srzić
Lektura: Nada Šimić, prof.
Koncepcija izložbe: Ivana Kokić, viši kustos i Robert Jozić, akademski kipar i profesor


• 16.7. (četvrtak) – 21,30 sati
Ljetno kino
Šah mat – Kazališna udruga Talija
PredstavaU produkciji kazališne udruge Talija iz Šibenika 16. 7. 2009. u 21,30 h na Ljetnoj pozornici održat će se predstava „Šah mat“ slovenskog autora Vinka Moderndorfera, u režiji Mate Gulina te izvedbi glumaca okupljenih u kazališnu udrugu "Talija“. Satirična priča govori o tome kako je cijeli život zapravo igra koja se lako može poistovjeti sa šahom budući na kraju priče uvijek netko izvuče deblji kraj.
Kazališna udruga "Talija" amaterska je scena u kojoj glavnu riječ vodi možda i najpopularniji šibenski glumac Mate Gulin. U predstavi neke od uloga nose mladi glumci koji će upravo u "Šah matu“ imati svoje kazališno vatreno krštenje.


• 17.7. (petak) – 21,30 sati
Kačićev trg
Puhački orkestar Vič – Ljubljana i Ilirska Bistrica
KoncertPuhački orkestar Vič i Ilirska Bistrica iz Slovenije nastupit će zajedno na programu Makarskog ljeta 2009. Dirigent oba orkestra je rođeni Makaranin prof. Josip Grgasović koji već 40 godina živi i radi u Ljubljani. Orkestri su se već predstavili makarskoj publici dva puta u posljednjih deset godina.
Osim u Makarskoj, ovoga ljeta nastupit će i u Baškoj Vodi i Brelima. Na repertoaru njihova koncerta naći će se poznata internacionalna djela te dvije skladbe koje je autor - voditelj orkestra napisao iz ljubavi prema rodnom kraju.

makarska logo