8°C weather icon

Makarski komunalac odlučio se za model naplate odvoza smeća po članu domaćinstva

14.01.2010.

Piše Janja Glučina


Po osobi 24 kn, a ljeti još 12 kn po krevetu
U Makarskoj dolazi do promjene načina naplate odvoza smeća. No račun za siječanj plaćat će se po starom. Makarski komunalac se između tri varijante plaćanja odvoza smeća odlučio za onu po broju članova domaćinstva. Prijedlog je napravljen i čekamo suglasnost Grada Makarske. Ukoliko u roku od 15 dana nema očitovanja, smatra se da Grad podržava ponuđeni model za kojeg smo mi odlučili da je i tehnički najprimjereniji. Nema kanti s čipom, nema ukidanja kontejnera i slično, doznajemo od Željka Bagarića, direktora Makarskog komunalca.


Provjerite, od 11. siječnja
Iz Makarskog komunalca pozivaju korisnike usluge da dođu radnim danom od 11. siječnja kako bi vidjeli i potpisali zapisnik o broju članova u domaćinstvu i stambenoj površini odnosno broju prijavljenih ležajeva. A o registriranim ležajevima imamo i popis Turističke zajednice.


Do sada se odvoz smeća gotovo svuda naplaćivao po četvornom metru prostora. Mi smo tražili odgodu zakona. Zimi bi se, ukoliko se prelazi na osobu, konstantno plaćao isti iznos po članu domaćinstva 24 kn mjesečno,a u ljetnom razdoblju svi oni koji se bave iznajmljivanjem dodatno bi plaćali po registriranom ležaju 12 kn mjesečno.
-Trebalo se odlučiti se za model koji će i prema uvjetima poslovanja i onoga što je realno i odgovarajuće biti za većinu korisnika. Nikada ne može sve svakomu odgovarati, ali za ovaj model smatramo da najbolje odgovara Makarskoj gdje mi imamo jako dobru naplatu, od 92 posto- ističe Željko Bagarić, direktor Makarskog komunalca.
S obzirom da će se ubuduće plaćati po broju ljudi koji žive na određenim adresama, vama će biti u interesu imati što cjelovitiji popis?
-Da, Grad Makarska već ima inicijativu za kvalitetnu bazu podataka u kojoj će sudjelovati svi relevantni subjekti od MUP-a, Turističke zajednice, HEP-a; Vodovoda, Katastra i drugih. Ovaj izračun cjenika kojeg mi predlažemo rađen je na podlozi od 15000 stanovnika. Ukoliko bude velikih oscilacija mijenjat ćemo model- kaže Željko Bagarić.


24 kn mjesečno po osobi
Evo primjera kako će u Makarskoj izgledati račun po novome. Ukoliko su 4 osobe u stanu od 60 metara četvornih u Makarskoj će ubuduće plaćati ukupno 96 kn mjesečno za odvoz smeća, odnosno doda li se još PDV račun je 118 kn. Usporedbe radi, ovakva obitelj do sada je plaćala 50 kn mjesečno. Za ovakve po novome odvoz smeća će biti skuplji, za sve one koji su sami ili tek udvoje živjeli u velikim kućama za iznajmljivanje, plaćanje po četvornom metru sigurno će biti jeftinije!
makarska logo