1°C weather icon

Makarska slavi sveca zaštitnika grada i biskupije: Relikvije sv. Klementa pred očima, u himni i molitvi vjernika

21.11.2016.

Brojni vjernici u katedrali sv. Marka ovih se dana mole svetosti sv. Klementa, zaštitnika grada i biskupije. Posebno svečano je bilo drugog dana trodnevnice. Uoči samog blagdana sv. Klementa, a koji se štuje još od 1725. godine u župi sv. Marka, tradicionalno je otvorena raka u kojoj se čuvaju moći sveca Klementa mučenika, odvjetnika, i izložene su puku na klanjanje.

Misu je predvodio don Jakoslav Banić, župnik Dubrave iz Sitnog Gornjeg. Spomenuvši da je nakon 12 godina ponovno u makarskoj katedrali, u Božjoj riječi je kazao kako je upravo završila Godina milosrđa, ali ne i u vjerničkim srcima. Kao što je sv. Klement mučenik radije izgubio svoj život nego se odrekao vjere i Boga, tako i vjernici moraju biti spremni na odricanje i žrtvu. Da bi to postigli najprije moraju upoznati sebe, a time će dobiti snagu za praštanje. Jer, smisao kršćanskog života jest borba za Krista i istinu. Pronađimo Gospodina u sebi da bi ga mogli donijeti drugima, poručio je don Jakoslav Banić.

Po starom običaju sinoć su župnik don Pavao Banić i župni vikar don Ante Kelava preuzeli ključeve od crkvenih predstavnika Gorana Juričića i Šimuna Babića te predstavnika Grada Makarske gradonačelnika Tonća Bilića i dogradonačelnika Mira Družianića i otključali raku u kojoj se čuvaju relikvije sv. Klementa. Za obreda otvaranja rake i izlaganja relikvija Župni zbor sv. Marka i vjernici pjevali su himnu svetom Klementu u čast.

Moći sv. Klementa izložene su na oltar na čašćenje vjernicima.

Danas na blagdan sv. Klementa makarsku katedralu u 18 sati pohodi nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić koji će predvoditi procesiju u kojoj se nose moći sv. Klemnta.

J. Morović

makarska logo