12°C weather icon

Makarska slavi dan svog zaštitnika Sv. Klementa

21.11.2013.

Proslava dana zaštitnika grada Makarske i nekadašnje Makarske biskupije sv. Klementa, kojega u gradu pod Biokovom štuju još od 1725., tradicionalno je započela trodnevnicom u katedrali Sv. Marka 18. studenoga, a makarski vjernici su je vezali uz sjećanje na Vukovar. Misu je predvodio fra Ante Čovo, uz pjevanje Muškog zbora Franjevačkog samostana u Makarskoj, a fra Petar Rastočić vodio je trodnevnicu drugog dana.

Dan prije središnjeg slavlja, prema tradiciji, otvorena je raka sa svečevim moćima, čije su ključeve katedralnom župniku msgr. Pavlu Baniću predali članovi Župnog pastoralnog vijeća Goran Juričić, Šimun Babić i Zlatan Srzić, te predstavnik gradske vlasti dogradonačelnik Miro Družianić.
 
Zazivi svecu zaštitniku i himna u njegovu čast koji su pratili ceremoniju izlaganja svečevih moći, još jednom su podsjetili na povijesni trenutak dolaska relikvija u Makarsku, te izricanje višestoljetnih zavjeta nepoznatom rimskom mučeniku, kojeg su Makarani prije 288 godina izabrali za svog sveca zaštitnika. Misu je predvodio dr. don Nedjeljko Ante Ančić, pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije kojemu je ovo prvi put da se predstavio sa dužnošću, a pjevao je Zbor župe sv. Marka. U propovjedi je don Nedjeljko Ante Ančić istaknuo kako je sveti Klement primjer sveca koji je riječima govorio, a djelima svjedočio svoju vjernost, dosljednost i ljubav prema Bogu. Pozvao je vjernike da im sveti Klement bude uzor i primjer da na životnom putu ustraju i kada se suoče s teškoćama.
 
Na dan sv. Klementa mučenika, 21. studenog, Kačićevim trgom proći će procesija u kojoj će vjernici nositi relikvije nebeskog zaštitnika Makarske, a koncelebriranu misu će predvoditi biskup mons. Marin Barišić.
 
Jasna Morović foto IvoR
 

makarska logo