8°C weather icon

Makarska se oprostila od Branka Puharića: Cijeli život svjedočio je osobnim primjerom rada i poštenja

08.04.2017.

Na Gradskom groblju Sv. Križa Makarani su se danas oprostili od svog sugrađanina Branka Puharića, političara, medijskog djelatnika i dugogodišnjeg glavnog direktora Radiotelevizije Zagreb koji je umro 3. travnja u Zagrebu u 76. godini života.


-Došli smo odati poštovanje i uputiti posljednji pozdrav dragom čovjeku, rođenom Makaraninu. Branku koji je dio svog života proveo u Zagrebu i izvan granica Lijepe naše, ali kao da zapravo nikad nije ni otišao iz Makarske. Svaki dolazak u Makarsku za njega je bio povratak u jedan svijet “ gdje nije bio čovjek s pozicijama, moći i ugledom … “. Na određeni način, dolazak u Makarsku ga je prizemljivao i sprječavao da izgubi neke moralne kriterije. Dragi Branko, cijeli svoj život svjedočio si osobnim primjerom rada i poštenja. Upravo kao takav mogao si uvijek, u svakoj prilici, uspravno stajati i otvoreno iskazati svoje mišljenje i svoj stav. Opraštamo se danas ovdje, s mišlju da si na sve nas ostavio dubok i nezaboravljiv trag svoje dobrote i ljubavi. Nedostajat će nam tvoj glas savjesti i razuma, glas ljubavi za tvoj rodni grad i tvoje Makarane, kazao je među ostalim u svom govoru gradonačelnik Makarske Tonći Bilić, dok se u ime prijatelja od Puharića oprostila Jelena Mileta.


Branko Puharić rođen je 1941. u Makarskoj. Diplomirao je na Ekonomskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a na Radioteleviziji Zagreb bio je zaposlen od 1972. do 1986. godine, uz prekid od 1978. do 1981. godine. Pod njegovim je vodstvom Televizija Zagreb od 1973. do 1978. godine znatno povećala proizvodnju vlastita programa i postala jedna od vodećih medijskih kuća u bivšoj Jugoslaviji. Za njegova je mandata nastao niz kultnih televizijskih serija, koje su postale dijelom medijske i kulturne baštine, poput televizijskih serija Kiklop, Velo misto, U registraturi, Kapelski kresovi, Nikola Tesla, Anno Domini 1573, Gruntovčani, Smogovci i brojnih drugih. Među brojnim je ostvarenim programskim projektima tijekom Puharićeva mandata ostalo posebno zapaženo i praćenje konferencije predsjednika država i vlada članica Pokreta nesvrstanih u Colombu 1976. godine na Cejlonu, današnjoj Šri Lanki, što je bio dotad najsloženiji programsko-tehnički projekt Televizije Zagreb.


Bio je članom užega rukovodstva Saveza komunista Hrvatske od 1978. do 1981. godine, jugoslavenski veleposlanik u Poljskoj od 1986. do 1990. godine te zastupnik u prvome sazivu Hrvatskoga sabora od 1990. do 1992. godine.

 

makarska logo