6°C weather icon

Makarska razmatra mogućnost uvođenja cjelodnevnog boravka za osnovnoškolce

22.05.2008.

23.5.08.

 

Makarska će, vjerojatno, biti sljedeći grad u županiji koji će, u jednoj od osnovnih škola uvesti probni sustav produženog - cjelodnevnog boravka, što je zaključak sastanka održanog prošlog utorka u Uredu državne uprave Splitsko – dalmatinske županije u Splitu. Ovome će prethoditi ankete roditelja o zainteresiranosti za ovakav program kao i odluka Osnivača i ravnatelja makarskih osnovnih škola.
Sastanak, na kojem su sudjelovali i predstavnici svih triju osnivača osnovnih škola s područja županije: Splitsko – dalmatinska županija, Grad Split i Grad Makarska, je sazvan na poziv Nansi Ivanišević, voditelja Odsjeka za prosvjetu, kulturu, informiranje, šport i tehničku kulturu županijske Službe za društvene djelatnosti.
Navodeći Osnovnu školu „Split 3“, kao za sada jedinu u županiji koja je u cijelosti uspjela na ovaj način organizirati svoj rad, ista je spremna svim zainteresiranim predstavnicima škola poslužiti kao primjer i pomagač u novom ustroju. U tom smislu dogovoreno je kako su već u narednim danima spremni ugostiti predstavnike Grada Makarske i makarskih osnovnih škola.
Iznoseći ostvareno, po planu osnovnog školstva općenito koje se odnosi na proteklo razdoblje, smatra se kako su učinjeni pomaci u podizanju kvalitete obrazovnog sustava. To je prije svega vidljivo kad su u pitanju ulaganja u dodatne školske programe i infrastrukturu. Isto se mora nastaviti, posebice osmišljavanjem učenicima zanimljivih programa, u izvanškolskom vremenu jer će isto, smatrali su nazočni, zasigurno utjecati na smanjenje broja i vrste incidenata u kojima su učesnici i učenici.
Ured državne uprave Splitsko – dalmatinske županije i ove je godine realizirao projekt pod nazivom „Kamo poslije osnovne škole“. Riječ je o vodiču kojim bi se budućim srednjoškolcima trebalo pomoći i olakšati u izboru životnog zanimanja. Knjižica, koja sadrži potrebne informacije i ponudu cjelokupnog srednjoškolskog obrazovanja na području županije, bit će podijeljena učenicima sedmih i osmih razreda svih osnovnih škola u županiji. Brošuru će sudionici sastanka predstaviti na konferenciji za novinare sljedeći tjedan zajedno sa ostvarenjima u županijskom školstvu koje se odnosi na prošlu školsku godinu te planove za narednu.

makarska logo