20°C weather icon

Makarska proslavila Sv. Klementa, zaštitnika grada i Makarske biskupije

22.11.2018.

Makarska je euharistijskim slavljem proslavila Sv. Klementa, zaštitnika grada i Makarske biskupije. Svetu misu predvodio je i propovijedao nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić kojem su Makarani ovom prigodom kao znak male pažnje i zahvalnosti za 25 godina njegova biskupskog posvećenja poklonili prsten.

 

Nadbiskup mons. Marin Barišić je u propovijedi naglasio plodove mučeništva za očuvanje vjere u jedini ispravan put, put ljubavi prema Bogu i drugomu čovjeku. Istaknuo je mučeništvo od prvog mučenika sv. Stjepana pa sve do danas. “ Oni su svjedoci koji nama svjedoče istinu i pokušavaju pokazati pravi put, preusmjeriti nam pogled od ovog našeg sebičnog načina življenja ka pravim vrednotama. Svece vidimo kao dar. Danas živimo u vremenu kada je sve relativno i sve može ovako ili onako. Izgubili smo kriterije. Izgubili uvjerenja, daleki su nam mučenici. Mučenici svojim načinom života nisu tražili mučeništvo, ono je posljedica stava drugih prema njima. Žrtvovali su život za najviše vrednote. Sveci su ti koji opustošenu okolinu pretvaraju u jednu oazu vjere i ljubavi. Zahvaljujući Gospodinu, imamo sv. Klementa. Sveci su putokaz nama koji se trudimo i mučimo ostati na nogama i ići putem ljudskosti i Radosne vijesti Evanđenja – istaknuo je nadbiskup mons.Marin Barišić.

 

Župnik mons. Pavao Banić je podsjetio kako je proslava zaštitnika grada Makarske i Makarske biskupije počela trodnevnicom 18. studenoga, kada je nakon svete mise u organizaciji Župe Sv. Marka upriličen veličanstven oratorij u čast blaženom Alojziju Stepinacu. Pozdravio je sve vjernike, crkvene suradnike, predstavnike Grada Makarske na čelu s gradonačelnikom, predstavnike Županije i Turističke zajednice grada Makarske, te sve gradske strukture i pojedince koji su pridonijeli što je blagdan sv. Klementa, zaštitnika grada i Makarske biskupije ove godine proslavljen dostojanstveno, lijepo i molitveno. “Zahvaljujem našem nadbiskupu za susrete i molitvu Makarskoj biskupiji, povodom Vašeg 25- godišnjeg biskupskog posvećenja u spomen Vam poklanjamo prsten s monogram M koji je znak vašega imena i naše biskupije – kazao je mons. Pavao Banić.

Prsten je nadbiskupu Barišiću predao sjemeništarac Marin Turić. Ove godine nije bilo procesije Kačićevim trgom zbog kiše. Inače relikvije svetog Klementa izložene su na glavni oltar gdje im se vjernici klanjaju još do sutra kada se ponovno zatvara raka u kojoj se čuvaju do sljedećeg blagdana.

 

J.Glučina

 

makarska logo