32°C weather icon

Makarska proslavila Dan grada

27.10.2014.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Makarske gradski vijećnici i brojni uzvanici, pod predsjedavanjem Jagode Martić, minutom šutnje odali su zahvalnost svima koji su omogućili da Makarska živi u slobodi, i palim antifašistima u NOB-u i hrvatskim braniteljima koji su obranili suverenitet Lijepe Naše. Jagoda Martić je istaknula kako je Makarska po veličini mali grad, ali po intelektualnoj i duhovnoj veličini svojih ljudi velika. Na nama je prepoznati ljudski potencijal kako bi mogli realizirati svoje zamisli. Za to je potrebna politička volja, a onda će se lako naći sredstva. Za sve ideje na dobrobit grada Makarske vrata su širom otvorena, poručila je Martić čestitajući svim građanima rođendan Makarske.

Gradovi prijatelji na svečanosti
Gradski vijećnici, županijski vijećnik te predstavnici: gradskih ustanova i poduzeća, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, SABA-e, mjesnih odbora, Crkve, policije, općina s Primorja su uveličali svojom nazočnošću sjednicu, a Zlatko Gareljić je došao kao izaslanik predsjednika RH Ive Josipovića. U čestitki je naglasio kako se ne smije zaboraviti prošlost, NOR i Domovinski rat, ali se valja fokusirati na sadašnjost i budućnost. Razvijati suradnju s općinama Makarskog primorja i gradovima je perspektiva koja Makarskoj daje širinu, a ona je to uvijek znala prepoznati i cijeniti, ustvrdio je Gareljić. Dožupan Ante Šošić je istaknuo da nema razvoja Hrvatske bez raščišćavanja javnih financija. Javni sektor mora u investicijama povući okidač dok se ne ojača privatni sektor, kazao je.
Predsjednica Martić pozdravila je predstavnike gradova prijatelja gradonačelnike Vukovara, Kavadaraca, Travnika, a prvi čovjek Budve darovao je Gradu umjetničku sliku s motivom Budve, na čemu mu se zahvalio gradonačelnik Bilić. Na adresu Grada Makarske stigle su i brojne čestitke.
Gradonačelnik Bilić: Ne dajemo prazna obećanja
Čestitkama se pridružio gradonačelnik Tonći Bilić podsjetivši na rezultate koje je ostvarila ova gradska vlast u nešto više od godinu dana otkad su preuzeli upravljanje gradom. Prvo su se susreli s problemom pristupnog puta za stanove POS-a, i riješili problem. Potom je uslijedio problem s deponijem komunalnog otpada jer je zabranjeno korištenje trogirskog i splitskog. I za to je gradska vlast našla rješenje, a sad prednjače u Splitsko- dalmatinskoj županiji po edukativnoj akciji kojom građane poučavaju kako smanjiti količinu otpada. Gradska uprava je započela pripreme za nove projekte poput rekonstrukcije i nadogradnje Stare upravne zgrade na Gradskom sportskom centru, a projekt podržava i oporba. Učinit će se sve u najkraćem roku kako bi se kompletirala dokumentacija potrebna za izgradnju Žičare na Biokovu, a ovom će vrstom ponude Makarska biti jedinstvena u Hrvatskoj. Završit će se lukobran, urediti groblje u Makru te proširiti i urediti groblje u Velikom Brdu, treća traka za cestu koja vodi stanovima POS-a, kao i brojni drugi projekti, najavio je gradonačelnik Bilić. Među prioritetima je istaknuo stipendiranje studenata, uređenje Merkura 5 i Art cafea. -Mi ne dajemo prazna obećanja već znamo da moramo pripremiti dokumentaciju da bi mogli krenuti u projekte. Zato se radi na reorganizaciji Gradske uprave kako bi bili učinkovitiji i mogli se kvalitetno nositi sa zahtjevima apliciranja na EU fondove- ustvrdio je gradonačelnik Bilić istaknuvši veliki značaj konstituiranja mjesnih odbora kojima je načinjen iskorak u mjesnoj samoupravi.
Mladi svome gradu: Svirali i stvarali
 
Uz klapu Garbin svečanu sjednicu Gradskog vijeća uljepšali su učenici Glazbene škole Makarska. Nastupili su na mandolini i gitari duo Tanja Puharić i Ivona Mihajlović. Sve nazočne muziciranjem na violini oduševila je i Anna Runtić uz pratnju na glasoviru prof. Mirne Barač.
Makarski osnovnoškolci darivali su Grad. Učenici OŠ o. Petra Perice uručili su gradonačelniku Biliću figuru konja te mirisne sapune, dok je OŠ Stjepana Ivičevića prvog čovjeka grada obradovala s glinenim zdjelicama.
 
 Cvijeće za zaslužne Makarane, hrvatske branitelje i antifašiste
 
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Središnjem križu na Gradskom groblju počelo je obilježavanje Dana grada Makarske. Cvijeće je položilo izaslanstvo Grada Makarske, a riječi odriješenja molio je msgr. Pavao Banić. Dogradonačelnik Miro Družianić pozvao je gradske vijećnike, predstavnike gradskih ustanova institucija, predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, policije i crkve da minutom šutnje odaju poštovanje zaslužnim Makaranima koji su djelovali na dobrobit grada.
Izaslanstvo Grada Makarske položilo je vijence i na Spomenik hrvatskom branitelju. Na njihovoj žrtvi koju su dali da bi Hrvatska i Makarska živjeli u slobodi i postali članica Europske unije zahvalio je gradonačelnik Tonći Bilić.
Pijetet je vladao i na Spomeniku revolucije na Glavici. Jagoda Martić, predsjednica Gradskog vijeća Makarske, prisjetila se poginulih antifašista, i nazočni su im minutom šutnje zahvalili na velikoj žrtvi koju su dali u Drugom svjetskom ratu.
Na Spomeniku dr. Franji Tuđmanu, izvan gradskog protokola, cvijeće su položili predstavnici makarskog HDZ-a.
Uzvratni posjet Vukovaraca
Svečanost obilježavanja Dana grada uveličala je delegacija Vukovara s gradonačelnikom Ivanom Penavom. –Hvala na srdačnoj dobrodošlici, hvala Makarskoj jer je u Domovinskom ratu zbrinula Vukovarce. Zahvaljujući ponajviše Zvonimiru Šafariku te spone nisu prekinute već jačaju. Nadam se da ćemo i službeno postati gradovi prijatelji- izjavio je za portal Makarsko primorje gradonačelnik Penava.

J. Morović

makarska logo