17°C weather icon

Makarska pred otvaranjem fakulteta

24.01.2011.

25.11.2011.


Piše Ivo Ćurković
Foto Smiljan Topić


Čin predstavljanja fakulteta došao je podržati i Bojan Marinović, trener danas najbolje hrvatske sportašice i svjetske ponajbolje atletičarke Blanke Vlašić. Press konferenciju u sportskoj dvorani vodio je gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek, a presica je bila dobro posjećena predstavnicima medija i sportskim radnicima.

U uvodu je gradonačelnik Bebek rekao: »Želja nam je da Makarska postane grad sportaša i mladih. Ovo smo najavljivali kao naš izborni program. Krajnji cilj je u našem gradu zadržati kako bi živjeli i radili mladi i stručni ljudi. Otvaranje ovog fakulteta je samo prvi korak u tom smjeru. Pripreme traju preko godinu dana i očekujemo na jesen prvu generaciju koja će se kod nas školovati.
U tijeku su pripreme i za otvaranje Visoke škole za izvanredne situacije koja bi trebala raditi u prostoru našeg Vatrogasnog društva. Studij fizikalne medicine planiramo otvoriti u suradnji sa Visokim medicinskim učilištem iz Zagreba koje je iskazalo veliki interes za izdvojeni studij. Oni su posjetili Makarsku i obišli Biokovku te izrazili zadovoljstvo uvjetima koji kod nas postoje. Također razgovaramo i sa Ekonomskim fakultetom u Zagrebu o otvaranju izdvojenog studija turizma ili menadžmenta u turizmu, a za kojim kadrom postoji velika potreba. Također smo započeli pripreme za otvaranje studija kulinarstva koji bi također trebao poslužiti za poboljšanje turističkog proizvoda na našem cijelom Primorju.»

U ime fakulteta govorio je dr. Hrvoje Sertić koji je zahvalio na dosadašnjoj suradnji. Predstavljajući fakultet rekao je kako on traje tri godine, odnosno šest semestara te još jednu godinu ili dva semestra specijalističkog usmjerenja. «Po završetku školovanja stječe se zvanje prvostupnika trenerske struke. Na fakultet se upisuju maturanti sa položenom državnom maturom i sportaši, kako aktivni tako i oni koji su na kraju svojih karijera. Ove godine planiramo upisati 60-ak studenata, a najmanje nam je za jednu grupu potrebno 30 do 35 polaznika. Ovaj fakultet mogu upisati i oni koji su završili drugi fakultet, ali moraju položiti razliku ispita. Završeni studenti ovog fakulteta ne mogu raditi u prosvjeti jer je za obrazovanje potrebno završiti Kineziološki fakultet», rekao je Sertić. Kao primjer interesa za ovaj fakultet naveo je neka od poznatih imena hrvatskog sporta koja su do sada završili fakultet. To su Stojko Vranković, Dino Rađa, Slavko Goluža, Zvonimir Bilić, Mirko Filipović, boksač Stipe Božić, braća Žugaj hrvači, gimnastičar Možnik itd.

Predstavljanju fakulteta bio je prisutan i Vlado Vanjak koji je i predavač na Odsjeku za košarku. «Ja sam predavač na fakultetu. U Makarskoj sam prošlog ljeta proveo 20-ak dana kada sam sa košarkaškom reprezentacijom bio ovdje na europskom prvenstvu. I tada kao i sada uvjerio sam se da Makarska ima potencijal za ovaj fakultet i podržavam njegovo otvaranje», rekao je Vanjak.
Konkretna pitanja predstavnicima fakulteta postavili su Teo Čizmić, bivši košarkaš Jugoplastike i Nenad Videka, također bivši košarkaš, a sada trener makarskih košarkaša. Otvaranje fakulteta pozdravio je tajnik sportskih udruga Makarske Veselko Šimić te dugogodišnji sportski radnik Drago Lulić.

Da i među maturantima vlada veliki interes za ovaj fakultet, pokazala je i prepuna jedna od učionica srednje škole. Učenike je sa planovima Makarske u visokoškolskom obrazovanju upoznao dogradonačelnik Ivan Ivanda, a potom je dr. Sertić predstavio fakultet i učenicima te nekolicini profesora.
Sertić je ponovio sve mogućnosti fakulteta. Maturante je upoznao s mogućnošću studiranja, kolegijima i njihovom rasporedu po semestrima. Također je naveo sve mogućnosti zapošljavanja. Zanimljivo je da je studij izvanredan i odvijat će se u dva ciklusa predavanja svakog semestra koji će trajati osam do dvanaest dana. Cijena studiranja još uvijek nije poznata zbog nepoznatog broja studenata, ali će se kretati od 5 do 6 tisuća kuna po semestru.
Na kraju prezentacije dio maturanata je uzeo predpristupnice kako bi se mogli prijaviti. Kako smo saznali, već je 26 onih koji su se prijavili kao sigurni polaznici fakulteta sa našeg šireg područja. Među njima su i polaznici iz Metkovića, Vrgorca i Imotskog.


makarska logo