27°C weather icon

Makarska božićna čarolija: Božićni grad u Makarskoj otvoren koncertom Nine Badrić

02.12.2019.

Stotine tisuća ukrasnih lampica upaljene su u subotu u makarskoj čarobnoj šumi u Božićnom gradu, na lukobranu, rivi, Kačićevu trgu, čime je počela tradicionalna manifestacija “Advent u Makarskoj-Božićni grad”, koja je i ove godine na platou parkirališta Osejave i u Park šumi fra Jure Radića. Organizatori manifestacije Grad Makarska i makarska Turistička zajednica pozvali su sve sugrađane, naše goste i prijatelje da dođu uživati u jedinstvenoj adventskoj čaroliji uz more.

Već pred početak službenog otvaranja Božićnoga grada okupili su se brojni posjetitelji koji su bez iznimke komentirali: “Kapa dolje i čestitke organizatorima, nikada nismo imali ljepše uređen prostor za adventski program koji nam najavljuju i u kojem ćemo moći uživati sve do 6. siječnja 2020. Adventska čarolija je počela u nikada raskošnije uređenom gradu, prije svega rasvjetom.

 

Kako bi sve bilo na razini na samom otvaranju zapjevala je glazbena diva Nina Badrić. Pozdravljajući posjetitelje s divljenjem je ustvrdila: Makarska ima božićnu bajku! I krenula je pjesma „Tako kao ti“, a potom ostali hitovi. Istu večer publiku je oduševio i nastup slavonskih tamburaša Veseli šokci. Sve posjetitelje Božićnog grada na početku su u ime organizatora manifestacije; Grada Makarske i Turističke zajednice, pozdravili Dražen Nemčić, zamjenik makarskog gradonačelnika i Hloverka Novak Srzić, direktorica Ureda TZ-a  koji su proglasili otvorenim Božićni grad.

 

Dražen Nemčić: Nikad nije bilo ljepše. Nikada veći, ljepši i s bogatijim programom. Ovo svjetlo, atmosfera, koja se samo poželjeti može i sadržaji za najmlađe- prelijepo. Advent u Makarskoj je 20 godina i iz godine u godinu sve je veći i veći, a ove godine uistinu najljepši. Bit će pun događanja. Zahvaljujem svima koji su uložili veliki trud, a posebno zahvaljujem ljudima koji su na ovakav način osvijetlili Božićni grad; Ivanu Rosi Dusku, njegovoj supruzi, Elektro Makarskoj, Željku Babiću Brki i njihovim ekipama koji su ovo sve postavili i omogućili rasvjetu vrijednu divljenja. Uživajte u programu, klizalištu, Radionici djeda Božićnjaka, luna parku – preporučio je dogradonačelnik Nemčić koji je zajedno s direktoricom Ureda TZ-a grada Makarske Božićni grad proglasio otvorenim.

 

Hloverka Novak Srzić: Ovo je zaista čarolija. I Grad i Turistička zajednica su uložili maksimalne napore ove godine i mislim da se isplatilo. Ova čarobna šuma je toliko čarobna da vjerujem da će mnogi iz drugih gradova dolaziti vidjeti kako je u Makarskoj prelijep ambijent adventa. Grad i TZ uredili su i centar, rivu, Kačićev trg je jako lijepo uređen. Osvijetljen je uresima i lukobran uz Božićni grad. Obećavamo da ćete imati najbogatiji advent u našem gradu. Imamo bogat program, svaki dan neko događanje, od koncerata do raznih igara. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u pripremi i pomogli da se ovo napravi ovako lijepo. Uživajte, Makarska ima jedinstven advent, jer nigdje nema toga da imate ujedno miris mora i fritule s pogledom na čarobnu šumu.

 

U velikom broju djeca su s guštom pratila predstavu Snježno kraljevstvo i klauna Šarenka. Ispred klizališta okupilo se mnoštvo djece čekajući u redu da se otvori. Natko Bošnjak, vlasnik tvrtke Ice Wonderland kazao nam je da je klizalište i ove godine veličine 300 četvornih metara i u jednom trenutku može primiti 80 klizača. „Ekstremne su temperature, ali uspijevamo otvoriti led. Bit će organizirana i škola klizanja od 15. prosinca, a sljedeći tjedan primamo prijave pa ćemo formirati grupe, najavio je. Škola će biti besplatna i trajat će tjedan dana. Inače, cijena za sat klizanja i unajmljivanje klizaljki stajat će ukupno 20 kuna.

Odmah do klizališta pogled puca na čarobnu šumu punu iznimno osmišljenih svjetlećih anđela, jelena, snjegovića, meduza i mnogih drugih likova iz bajkovitih šuma.

U radionici Djeda Božićnjaka startalo je pisanje i risanje najduže božićne čestitke. Sva su djeca pozvana da ostave svoj pečat, a u kućici su i animatorice Marina Kalajdžić i Dijana Erceg, koje će im pomoći u svemu.

Tu je i Čarobna kuća, prostrana, lijepo blagdanski urešena, a toplini ugođaja pridonosi i pećica na drva. Ivica Vuletić iz tvrtke Comerco koja je partner TZ-a za ugostiteljski dio u Čarobnoj kući izjavio je: „Mi smo samo tehnička potpora u Velikoj kući, zapravo potpora Turističkoj zajednici. Zahvalio bi ovom prigodom prijateljima koji su mjesec dana ne štedeći trud dali svoj doprinos. Radili smo to sa željom baš iz srca kako bi pokazali da možemo biti najbolji grad u tome.“

 

Ispred ugostiteljskih kućica već prvog dana bilo je uistinu živo. A osim fritula moglo se uživati i u drugim slasnim zalogajima. Sudeći po posjećenosti prvoga dana svi oni koji su unajmili ugostiteljske kućice mogu biti uistinu zadovoljni.

„Kakva čarolija, ovo je fantastično. Nikad u Makarskoj nije bilo tako lijepo. Ova čarobna šuma nikoga uistinu ne može ostaviti ravnodušnim, čarobna kuća također nikad nije bila veća i tako lijepo uređena, a tek sadržaji i program. Za potpuno blagdansko ozračje i lukobran je osvijetljen uresima, riva i Kačićev trg uređeniji su nego li ikada prije. Za sve ovo zaslužni su Grad i  Turistička zajednica na čemu im građani čestitaju.

 

Janja Glučina

makarska logo