11°C weather icon

Makarani proslavili Dan Grada

25.10.2012.

26.10.2012.

Niz kulturno-zabavnih, sportskih i protokolarnih događanja obilježili su proslavu 24. listopada Dana grada Makarske, a koja traje sve do 28. listopada 2012. Centralni događaji cjelotjedne proslave održali su se na sam Dan grada. Već u 7,30 sati Gradska glazba Makarska jutarnjom budnicom najavila je gust raspored raznih događanja.
Na Središnjem križu, Spomeniku prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i Spomeniku hrvatskom branitelju položeni su vijenci i zapaljene svijeće, nakon čega je u zgradi Gradskog centra 'Osejava' na istoimenom poluotoku otvorena nova Seizmološka stanica. Projekt seizmološke postaje zajednički su ostvarili DUZS, Seizmološka služba RH, općine Makarskog primorja i Grad Makarska. Postaju je otvorio gradonačelnik Marko Ožić Bebek. U ime Seizmološke službe Hrvatske čestitao je mr. Vlado Kuk, pohvalivši što se nije čekalo pomoć sa strane već je procijenjeno od kolike je važnosti i sve se poduzelo za njezino otvaranje.
U svom uredu gradonačelnik je stigao ugostiti i delegacije prijateljskih gradova (Kavadarci iz Makedonije te Budva iz Crne Gore), gdje su prigodno razmijenjeni darovi.
Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Makarske održana je u hotelu Park. Predsjedavajući – predsjednik Gradskog vijeća dr. Damir Mendeš podsjetio je nazočne na značaj 24. listopada 1865. kada je u Makarskoj uveden hrvatski jezik kao službeni, pročitao brojne pristigle čestitke. Sjednici su nazočili, uz spomenute delegacije iz Makedonije i Crne Gore, i gosti iz Bugojna (BiH), župan Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanader, pukovnik Vlatko Bandalo, načelnik ureda zapovjednika HRM-a, gradonačelnici susjednih gradova Vrgorca i Omiša, kao i načelnici susjednih općina, predstavnici Crkve, Suda, braniteljskih udruga, javnih ustanova te ostali mnogobrojni građani. Ovom prigodom djeca OŠ o. Petra Perice gradonačelniku su uručili prigodne darove – proizvode školske zadruge, dok su predstavnici Bugojna također uručili prigodne bakroreze s motivima svog zavičaja.
U svom obraćanju gradonačelnik Marko Ožić Bebek nije krio zadovoljstvo povećanjem broja turističkih noćenja za 13 posto, rebalansa proračuna na više, upoznao je javnost s gradskim razvojnim projektima koji su u tijeku i koji se planiraju u skoroj budućnosti. Naveo je tako realizaciju projekta Lukobrana, POS-ovih stanova, otvaranje fakulteta, raskrižja na Dugišu i Zelenki, žičaru, projekt energetske učinkovitosti i mnoge druge.
Župan Ante Sanader također se obratio javnosti riječima potpore gradskim projektima i ,naravno, uputio čestitke svim građanima grada.
Svečanu sjednicu upotpunio je nastup mješovitog zbora HKD-a Napredak.
Na Kačićevu trgu u sklopu „Sajma mogućnosti“, kojeg Grad Makarska organizira u suradnji s
Policijskom postajom Makarska, svojom štandovskom ponudom predstavili su se: Udruga Savjetovalište Lanterna, Udruga Sunce, DAUP Orion, OŠ oca Petra Perice, OŠ Stjepana Ivičevića, DV Biokovsko zvonce, Srednja strukovna škola, Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića, Zajednica sportskih udruga Grada s rukometašima i veslačima i MUP PP Makarska, dok su zabavni program uveličali Srednja strukovna škola, koja je oduševila revijom frizura i autohtonim delicijama, a DV Pčelica, OŠ Stjepana Ivičevića i OŠ o. Petra Perice svojim kreativnim nastupima. Voditelj programa bio je Petar Kelvišer.

U večernjim satima predstavljen je Spomen-zbornik makarskog Ogranka Matice hrvatske u povodu 40. obljetnice osnivačke i 20. obljetnice obnoviteljske skupštine. Predstavljanju spomen-zbornika nazočili su brojni istaknuti matičari kao što su Stjepan Sučić, Frano Glavina, Luka Tomić, dr. fra Karlo Jurišić i mnogi drugi.
U romantičnoj atmosferi Trga Tina Ujevića održan je vrhunski kulturno-glazbeni koncertni događaj naziva Musica Mediterana. Vrhunskom izvedbom najpoznatijih opernih arija kao što su Carmen, Traviata, Nabucco, i ostalim, oduševili su solisti splitskog HNK Bjanka Ivas Mamić – mezzosopran i Stefan Kokoškov – tenor, uz pratnju Ive Zovka na gitari i Filipa Djelalije na mandolini. Iz publike se dalo čuti kako se u Makarskoj dugo nije održao ovako kvalitetan kulturni događaj.


POLAGANJE VIJENACA I PALJENJE SVIJEĆA

OTVARANJE SEIZMOLOŠKE POSTAJE MAKARSKOG PRIMORJASVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA MAKARSKE

PRIJEM ZA GOSTE IZ MAKEDONIJE I CRNE GORE


PREDSTAVLJANJE ZBORNIKA MATICE HRVATSKE
KONCERT MUSICA MEDITERANA

SAJAM MOGUĆNOSTI

makarska logo