- weather icon

MaFest - međunarodni festival stripa u Makarskoj

Međunarodni festival stripa MaFest

Premda su korijeni pušteni još tamo davne 2002. na jednome okupljanju šačice stripofila u Sarajevu, prvo službeno izdanje MaFesta - međunarodnog festivala stripa u Makarskoj kojeg organizira udruga “Mozaik stripa” - dogodilo se 2006. godine kada je kao prvi specijalni gost Makarsku pohodio istinski velikan svjetske strip-scene - Belgijanac Hermann. Potom, godinu dana poslije, specijalni gosti 2. MaFesta bili su Talijani Alfredo Castelli i Lucio Filippucci, a od 2008. naovamo cijela priča oko festivala podignuta je na jednu još višu razinu tako da su specijalni gosti tijekom sljedećih pet godina bili kako slijedi:

 

2008: Fabio Civitelli (Italija), Jamie Delano (Velika Britanija), Alfonso Font (Španjolska), Gianfranco Manfredi (Italija), Darko Perović (Srbija), Bruno Ramella (Italija) i Goran Sudžuka (Hrvatska).

 

2009: Roberto De Angelis (Italija), Roberto Diso (Italija), Gallieno Ferri (Italija), Darko Macan (Hrvatska), Peter Milligan (Velika Britanija), Boro Pavlović (Hrvatska), Antonio Serra (Italija) i Gigi Simeoni (Italija).

 

2010: Enrique Sanchez Abuli (Španjolska), Giampiero Casertano (Italija), Zoran Janjetov (Srbija), Ivo Milazzo (Italija), Goran Parlov (Hrvatska), Eduardo Risso (Argentina) i Pasquale Ruju (Italija).

 

2011: Lola Airaghi (Italija), Giancarlo Alessandrini (Italija), Brian Azzarello (SAD), Štef Bartolić (Hrvatska), Ivan Brandon (SAD), Bruno Brindisi (Italija), Adi Granov (Velika Britanija), Keiko Ichiguchi (Japan), Bane Kerac (Srbija), David Lloyd (Velika Britanija)i Andrea Venturi (Italija).

 

2012: Moreno Burattini (Italija), Stefano Casini (Italija), Sylvain Cordurie (Francuska), Mirko Čolak (Srbija), Pasquale Frisenda (Italija), Igor Kordej (Hrvatska), Vladimir Krstić Laci (Srbija), Tomaž Lavrič (Slovenija), Nicola Mari (Italija), Renato Quierolo (Italija), Jean Van Hamme (Belgija)i Marco Verni (Italija).

 

Naravno, festival ne čine samo specijalni gosti (inače, bilo ih je dosad čak 48 i nacrtali su ukupno 38 plakata s motivima našega prelijepoga grada), a pravi dokaz za to je podatak da su tijekom proteklih sedam godina MaFesta (od 2006.-2012.), autohtonoga makarskog brenda koji je za vrijeme svoga postojanja privukao u grad tijekom predsezone više tisuća gostiju, održane 84 tematske tribine, 44 izložbe te 64 crtanja i potpisivanja na kojima je sudjelovalo više od 100 autora s četiri (4) kontinenta.Nadalje, za vrijeme 7 dosad održanih festivala organizirane su i 34 radionice s djecom, što predškolskog, što osnovnoškolskog uzrasta, 23 koncerta i 7 humanitarnih aukcija na kojima se ukupno prikupilo 206 tisuća i 350 kuna.

 

Sada, nakon prisilne pauze tijekom 2013., MaFest kreće prema svome 8. izdanju koje će se održati u terminu od 19. do 25. svibnja 2014. godine i koje bi prema svim najavama opet trebalo postaviti neke nove standarde vezano za svijet stripa u čitavoj regiji.

 

Tako će u 2014., među ostalim festivalskim događanjima, ponovno biti organiziran još jedan natječaj za osnovnoškolce s područja Makarske rivijere,a čija su dosadašnja izdanja prošla uistinu iznad svih očekivanja, a nastavit će se i sa strip radionicama u dječjim vrtićima i osnovnim školama na području čitave naše rivijere, od Gradca do Brela.

 

Naravno, sve posjetitelje ponovno očekuju i sva ona događanja koja su i dosad polučila sjajne uspjehe, a od kojih ćemo posebno istaknuti izložbe svih autora, humanitarnu aukciju, brojne tribine, crtanja i potpisivanja, radionice s odraslima, burzu stripova, glazbene koncerte itd.

 

Naravno, i za 2014. su stigle već potvrde od brojnih relevantnih domaćih autora kako će doći u Makarsku, a tiskat će se i festivalske novine, katalog, fascikle, majice, razglednice i plakati. Također, plan je i da se s poznatom makarskom kazališnom udrugom “Zlatousti” pripremi jedna strip-adaptacija za daske koje život znače, čime bi se dao još jedan pečat nadimku “Grad stripa” koji Makarska nosi od 2006. godine.

 

Za kraj, pored svih ovih sjajnih stvari koje smo naveli, a zbog kojih je MaFest postao daleko najpoznatiji i najkvalitetniji festival stripa u čitavoj regiji, samo ćemo još jednom naglasiti podatak o čak 38 nacrtanih plakata na kojima su strip-junaci završili u - Makarskoj! Naime, tu nije više riječ ni o regionalnom, nego čak i o presedanu svjetskih razmjera, a ne smije se zaboraviti ni činjenica da su u Makarsku s ciljem pronalaska novih crtačkih i scenarističkih zvijezda s ovih prostora dolazili i brojni urednici i headhunteri iz najpoznatijih izdavačkih kuća poput američkih Marvela i DC Comicsa, francuskog Delcourta te talijanskog Bonellija, a iz čega su se u konačnici rodile i brojne nove plodonosne suradnje.

 

Kontakt:
Darijo Antunović
+38598343787
e-mail: info@mafest.com
Internet adresa: www.mafest.com

makarska logo