31°C weather icon

Literarni natječaj JEZIK MOJE MATERE

17.02.2011.

18.2.2011.U povodu međunarodnog Dana materinskog jezika te Dana hrvatskog jezika Grad Makarska i Gradska knjižnica Makarska, raspisuju literarni natječaj na temu:


Jezik moje matere


Pozivamo sve talentirane sugrađane da sudjeluju sa svojim literarnim radovima.
Potrebno je napisati kratki esej, pjesmu ili sastav na zadanu temu, dužine do 60 redaka (dvostruki prored).
Natjecateljske kategorije biti će podijeljene na sljedeći način:
• 7 – 13 godina,
• 13 – 19 godina,
• 19 + godina.

Radove slati na adresu: GKM, Don M. Pavlinovića 1/I, p.p. 96, 21300 Makarska.

Autori svoje radove mogu ubaciti u poštanski sandučić ispred istočnog ulaza u Knjižnicu. Ime, prezime, adresu i kontakt telefon priložiti u posebnoj omotnici, koju valja zalijepiti i na njoj napisati istu šifru s kojom je rad potpisan, uz naznaku kategorije u kojoj se osoba natječe.
Rok za dostavu radova: 11. ožujka 2011. godine.
Najbolji radovi bit će objavljeni u lokalnom tjedniku „Makarsko primorje“, a nagrade (za prva tri rada, po svim kategorijama) pobjednicima bit će dodijeljene 17. ožujka 2011. godine na prigodnom programu obilježavanja Dana hrvatskog jezika, u Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića, a tom prigodom će Grad Makarska knjižnici Srednje škole donirati knjige Croatica - Hrvatska književnost u 100 knjiga.
Ovim pozivom cilj nam je potaknuti talentiranu djecu i mlade da se aktivno uključe u natjecanje te potaknuti svijest o važnosti jezika, jer: „jezikom izričemo sve svoje misli i osjećaje, jezik nam je prenio znanja i postignuća naših predaka, u jeziku će nas naslijediti naši potomci“ (D Brozović, Deset teza o hrvatskom jeziku).
Pokrovitelj ovog natjecanja je Mozaik knjiga d.o.o.

Dan materinskog jezika obilježava se 21. veljače. Utemeljila ga je Generalna skupština Ujedinjenih narod u studenome 1999. godine, a obilježava se od veljače 2000. godine. Cilj ove manifestacije je promicanje jezične i kulturalne raznolikosti, razvijanje svijesti o jezičnim i kulturnim tradicijama.


Dani hrvatskog jezika je hrvatska kulturna manifestacija, a utemeljena je odlukom Hrvatskog sabora 1997. godine (onda pod imenom Hrvatski državni sabor)..
Bilo je predviđeno da se održava svake godine u mjesecu ožujku, od 11. do 17. ožujka.
Manifestacija je utemeljena u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika po nadnevcima deklaracijskih zbivanja.


makarska logo