4°C weather icon

Kristian Curavić na čelu akcije čišćenja makarskog podmorja

13.06.2012.

14.6.2012.

Curavić u subotu čisti podmorje ispred makarske gradske plaže

MORH, MUP, ATJ Lučko, PŠRD Arbun i DVD Makarska predvođeni Kristijanom Curavićem u subotu čiste makarsko podmorje!

Kristijan Curavić i ronioci PŠRD-a Arbun, pod vodstvom udruge GUWAA-e (Global Underwater Awareness Association) u subotu 16. lipnja uz pratnju pokrovitelja projekta - Splitske banke, MORH-a, MUP-a, ATJ Lučko i DVD Makarska - kreću u čišćenje makarskog podmorja, a sve u sklopu projekta Kalypso Junior! Projektu će se pridružiti i ronioci PŠRD-a Arbun, a točno u 9 sati na makarskoj rivi Kike Curavić će s hrvatskim jakim snagama zaroniti u more. Čistit će se predio Luke i Donje luke, a izvađeni otpad će zbrinuti tvrtka CIOS koja će ga potom odvesti na reciklažu.
Ovu akciju podržavaju ministar obrane Ante Kotromanović, te ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Projekt čišćenja organizacijski će poduprijeti Grad Makarska, a samoj akciji će nazočiti gradonačelnik Marko Ožić Bebek.
Grad Makarska poziva zainteresirane građane i volontere da se pridruže akciji čišćenja makarskog podmorja. U 9 sati je predviđen zaron, do 13 sati će trajati čišćenje, a u 13,30 vadit će se prikupljeni otpad, dakle sve što ne pripada moru!

Iz našeg mora izvučeno 30 tona otpada
Inače, akcija je samo korak do konačnog cilja Kristijana Curavića - čišćenja nerazgradivog otpada u oceanima, morima i kopnenim vodama diljem svijeta. Naime, 16. rujna 2012. rekorder u ronjenju na dah sa svojom udrugom GUWAA planira okupiti ronioce 20-ak zemalja svijeta, sve udružene u hvalevrijednoj misiji izvlačenja preko 100.000 tona podvodnog otpada!
Riječ je o golemom projektu koji podupiru predsjednik RH Ivo Josipović, bivši predsjednik RH Stipe Mesić, princ Albert II. od Monaka, norveški kralj Haralda V., Bernie Ecclestone, kao i drugi uglednici iz javnog života koji su odlučili pomoći u podizanju svijesti o ekologiji i važnosti naših voda.
Nakon što je u prethodnim akcijama u našem priobalju iz mora izvučeno čak 30 tona glomaznog otpada, Curavić i nakon Makarske namjerava nastaviti s čišćenjem Jadrana. Stoga, 5. srpnja organizira dobrotvorni koncert na zagrebačkoj Šalati, a sva sredstva od ulaznica usmjerena su na financiranje čišćenja podvodnog glomaznog otpada. Šalatu će ispuniti neka od naših najvećih izvođačkih imena poput Olivera Dragojevića, Tereze Kesovija, Meri Cetinić, Gorana Karana, Tedija Spalata, Radojke Šverko, klape Iskon, Ane Rucner, Sandre Bagarić i Martine Tomčić. Ulaznice, po cijeni od 97 kn, za ovaj dobrotvorni spektakl možete pronaći u prodaji u Eventima.


makarska logo