16°C weather icon

Koordinacija Povjerenstva za ravnopravnost spolova u županiji

22.11.2010.

23.11.2010.

Inicijativa Povjerenstva da se ustanovi nagrada Splita i županije za „ženu godine“ provest će se u djelo.
- Potrebno je dalje poticati zapošljavanje žena i donositi nove mjere, jer je samo u Splitsko- dalmatinskoj županiji u mjesecu listopadu zabilježeno 22.046 žena koje čekaju na posao. To je 4,7 posto više nego u isto vrijeme lani, ali 13,2 posto više nego 2008.g. Split je vodeći sa 58,5 posto žena među sveukupnim brojem nezaposlenih, dok je na primjer u Varaždinu na Zavodu više prijavljenih muškaraca, čulo se na Koordinaciji povjerenstava za ravnopravnost spolova u Splitu pod predsjedanjem Ivanke Luetić Boban, predsjednice županijskog povjerenstva, a na kojoj su sudjelovale i predstavnice Makarske. Pridružio se i dožupan Visko Haladić.
Kroz diskusije je naglašeno da zabrinjava porast nasilja u obitelji i među mladima, te da treba više raditi na prevenciji. Jedan od zaključaka sastanka se odnosi na veće uključivanje žena u politiku i potreba njihove veće zastupljenosti. Inicijativa Povjerenstva da se ustanovi nagrada Splita i županije za „ženu godine“ provest će se u djelo. Desetak mjesta u sigurnoj kući nedovoljno je i treba osnovati još jedno sklonište, zaključeno je.
Sa 16 povjerenstava u gradovima i općinama Splitsko- dalmatinska županija je najveća.
Savjetnica u Vladinu Uredu za ravnopravnost spolova Sandra Bedeniković upoznala je s izradom četverogodišnjeg plana nacionalne politike za ravnopravnost spolova.
A.D.


makarska logo