13°C weather icon

Konstituira se LOKALNA AKCIJSKA GRUPA

19.04.2012.

20.4.2012.

U prostorijama zgrade Grada Makarske u četvrtak 19. travnja 2012. u 10,30 sati na inicijativu gradonačelnika Marka Ožića Bebeka i JU Park prirode Biokovo, održan je radni sastanak u svezi s konstituiranjem Lokalne akcijske grupe (LAG), koja bi obuhvatila područje 2 grada – Makarsku i Vrgorac, te 8 općina Zagvozd, Šestanovac, Zadvarje, Brela, Baška Voda, Tučepi , Gradac i Podgora.
Uz gradonačelnika Bebeka sastanku su nazočili: gradonačelnik Grada Vrgorca Borislav Matković, načelnici: Općine Tučepi Ante Čobrnić, Općine Šestanovac Pave Čikeš, načelnik Općine Zadvarje Branko Krnić, načelnik Općine Zagvozd Miroslav Gaće, zamjenik načelnika Općine Brela Viktor Puljak, savjetnik načelnika Općine Podgora Branimir Mrkušić, ravnatelj JU Park Prirode Biokovo Nenad Bekavac, predstojnica Ureda gradonačelnika Lara Rakušić Ivanković, stručna suradnica Lidija Vukadin Vranješ, suradnice JU Park Prirode Biokovo Ksenija Protrka i Zvjezdana Popović. U sklopu sastanka, prezentaciju programa LEADER i LAG – lokalna akcijska grupa vodila je Katarina Šuta, voditeljica Pododsjeka za ribarstvo i ruralni razvoj Splitsko-dalmatinske županije.


LAG je tijelo osnovano u EU namijenjeno podršci ruralnih regija, objedinjuje predstavnike malih i srednjih poduzeća, lokalne samouprave, neprofitnih organizacija i drugih dionika iz različitih područja, koji se zajedno dogovaraju o zajedničkom pristupu u cilju razvoja njihove regije. Na osnovu usvojene strategije razvoja područja LAG-a, objavljuje natječaje za dodjelu sredstava, savjetuje, administrira, procjenjuje i bira projekte koji će se financirati. Perspektiva se krije u mogućnosti korištenja sredstava iz LEADER fonda za razvoj ruralnih krajeva Europske unije. Radi se o okupljanju što većeg broja stanovnika područja koje obuhvaća prirodno područje Biokova, mora, priobalja i zaleđa, odnosno njihovih različitih ali u biti jednakih želja i težnji za boljim sutra. Na taj način ćemo pokušati stvoriti pozitivno ozračje komunikacije i suradnje, kako bi svaki dionik u procesu uvidio važnost svoga interesa u stvaranju bolje budućnosti. LAG, proširernog područja Parka prirode "Biokovo", objedinio bi prostor 2 grada i 8 općina, ukupne površine: 1009 km2 782 km2.


Svi nazočni složili su se s idejom konstituiranja jednog ovakvog LAG-a, koji bi putem „buttom-up“ pristupa, tj. djelovanja odozdo prema gore, realizirao zajedničke projekte područja.
Zaključeno je kako će svaki od predstavnika dati na raspolaganje jednog djelatnika koji će raditi na formiranju LAG-a, a uskoro će se pozvati i predstavnik Ministarstva poljoprivrede da pripremi i održi prezentaciju o Lokalnoj akcijskoj grupi LAG-ovima za
gospodarstvenike, civilno društvo, lokalnu samoupravu i javne ustanove.

Mogućnosti su velike, na nama je na koji način i koliko ćemo ih iskoristiti- zaključak je u konačnici!


makarska logo