15°C weather icon

Konferencija za novinare – Uskoro realizacija glavnih gradskih projekata!

11.09.2012.

12.9.2012.Danas je u sobi 26. zgrade Grada Makarske gradonačelnik Marko Ožić Bebek sa suradnicima održao svoju 16. konferenciju za novinare, u vezi s aktualnom gradskom problematikom.

Odlični statistički pokazatelji uspješne turističke sezone
Nakon pozdravnih riječi, gradonačelnik Bebek osvrnuo se na turističku sezonu, koja je prema svim statističkim podacima rekordna. Tome u prilog ide i podignuta granica PDV-a čime je prijavljivanje gostiju u privatnom smještaju povećano. Tako se u odnosu na prošlu godinu u privatnom smještaju bilježi porast turista od 23 %. U hotelima trenutno boravi 2448 gostiju, što je 11% više nego lani i to je realno stanje stvarnog povećanja broja gostiju. I dalje se očekuje dobro punjenje u hotelima do kraja 9. i kroz 10. mjesec. Osim zadovoljstva turističkom sezonom, gradonačelnik je izrazio i zadovoljstvo Gradske uprave stanjem proračuna.

Proračun bogatiji za 12 milijuna kuna od komunalnog doprinosa
Napravljen je rebalans, dosta se štedjelo, dobri su i rezultati u potrošnji, a još bolji što se tiče naplate. Morat će se napraviti još jedan rebalans, a proračun je optimističan, bolji nego u provom dijelu godine.
Pripajanje Odsjeka za prostorno uređenje i graditeljstvo Odjelu za gospodarenje prostorom Gradu Makarskoj, porasla je naplata, pogotovo od komunalnog doprinosa. Gradski proračun je tako do kraja 7. mjeseca bogatiji za 12 milijuna kuna, što je premašilo sva očekivanja.
S obzirom kako se radi o namjenskim sredstvima, gradonačelnik je najavio ulaganje u gradsku infrastrukturu, s naglaskom na gradske ulice i ceste.

Uskoro nastavak radova na Lukobranu
Gradonačelnik Bebek je najavio i nastavak radova na lukobranu, koji će početi 1. listopada 2012., za kojeg se završetak radova na 1. fazi izgradnje očekuje za 3 do 4 mjeseca.

Višak stanova u POS-ovim zgradama
Zgrade POS-a također napreduju, čak i bolje nego je predviđeno. Ostalo je viška stanova, treba vidjeti što APN namjerava s njima. Postoji mogućnost da Ministarstvo branitelja otkupi stanove za branitelje kako bi se riješio njihov status do kraja. Međutim, pregovori između APN-a i ministarstva su negdje „zapeli“ , pa će biti potrebno otvoriti nove pregovore.

Formira se LAG (Lokalna akcijska grupa)
U tijeku je formiranje Lokalne akcijske grupe „Adrion“, kao dio projekta 'Leader' u Republici Hrvatskoj. LAG je praktična stečevina EU koja u RH funkcionira kao udruga te je nužan instrument i alat razvojnih politika lokalnih područja prema principu „od dolje prema gore“. LAG „Adrion“ obuhvatit će 10 jedinica lokalne samouprave: gradove Makarsku i Vrgorac, te općine: Šestanovac, Zadvarje, Zagvozd, Brela, Bašku Vodu, Tučepi, Podgoru i Gradac, a čini partnerstvo 3 sektora: privatnog, javnog i gospodarskog. U tijeku je izrada Lokalne razvojne strategije s kojom se planira aplicirati na natječaj Ministarstva poljoprivrede, a ukoliko se LRS prihvati, Ministarstvo pokriva troškove Ureda LAG-a s 2 djelatnika koji će raditi na razvojnim projektima, a Ured će funkcionirati kao mini-razvojna agencija područja za sve članove.
Uskoro se planira osnivačka Skupština i Grad Makarska uputit će poziv svim zainteresiranima.
Kako bi se navedeno što prije realiziralo, Grad je raspisao natječaj za rad bez zasnivanja radnog odnosa za obavljanje poslova regionalnog razvoja i upravljanja projektima.

Izgradnja hotela Romana na Biloševcu
Posljednja točka dnevnog reda tiskovne konferencije bila je izgradnja hotela Romana na Biloševcu, tj. iskrivljena slika u medijima koja je prikazana posljednjih dana. Gradonačelnik je stoga dao riječ Draganu Srziću, voditelju Odsjeka za prostorno uređenje i graditeljstvo, koji je na uvid dao dopis Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja s jučerašnjim datumom, dakle 11. rujna 2012., u kojem Ministarstvo nalaže Upravnom Odjelu za prostorno uređenje Grada Makarske da izvrši saslušanje stranaka u postupku ishođenja lokacijske dozvole i to u roku od 30 dana te mu cjelokupni predmet vrati. Ministarstvo će tek nakon toga roka odlučiti što će dalje poduzeti.
Ističe kako Odjel za gospodarenje prostorom nije poništio niti jedno rješenje po predmetu Romana, niti je za to dobio nalog Ministarstva. Ono što je poništeno jest od strane visokog upravnog suda RH protiv Rješenja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kojim se zainteresiranim strankama ne priznaje sudjelovanje u postupku navedene lokacijske dozvole.
Gradonačelnikov stav je kako bi za grad bilo odlično da dobije napokon hotel s 5 zvjezdica, što bi uvelike utjecalo na podizanje kategorije čitave destinacije.
Ognjen Radić, pročelnik Odjela za gospodarenje prostorom objasnio je proceduru oko poništavanja lokacijske dozvole, do koje, ukoliko i dođe, treba proći još mnoštvo procedura i postupaka.

Legalizacija objekata nikad povoljnija i brža
Pročelnik Radić ovim je putem pozvao građane da krenu u legalizaciju svojih objekata, s obzirom da je izašao novi Zakon o legalizaciji objekata, koji je trenutno najpovoljniji,a procedura je itekako skraćena.

Gospodarenje plažom
Gradonačelnik je najavio i promjene u organizaciji upravljanja plažom. S obzirom da se dosadašnji modeli upravljanja nisu pokazali najuspješnijima, plažom bi dogodine trebalo upravljati poduzeće, jer Grad ne može dobiti koncesiju za upravljanje plažom. Taj model upravljanja predložila je i konzultantska kuća Horwath i Horwath koji su prije 2 godine izradili Studiju upravljanja plažom.

Uporabna dozvola za dvoranu
Službeno je stigla i uporabna dozvola za Gradsku sportsku dvoranu, čija će uprava uskoro pokrenuti i ugostiteljski objekt u sklopu nje, što je krajnje neophodan dodatni sadržaj.

Piše: Lidija Vukadin Vranješ
makarska logo