5°C weather icon

Konferencija za novinare ministrice Mrak Taritaš:Makarska treća po broju riješenih zahtjeva za legalizaciju

12.11.2013.

Na konferenciji za novinare, kako je objavljeno na službenim web stranicama Ministarstva graditeljstva, ministrica Anka Mrak Taritaš predstavila je podatke o dinamici rješavanja  zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekta u Hrvatskoj iz kojih proizlazi da je, među svim županijskim i gradskim uredima koji se bave legalizacijom, Odjel za gospodarenje prostorom Grada Makarske zauzeo visoko treće mjesto po broju riješenih predmeta.

 

Naime, prema podacima ministarstva legalizacija najbolje napreduje u gradovima Dubrovniku, Bjelovaru i Makarskoj, a najmanje su učinkoviti Karlovačka, Vukovarsko-srijemska i Osječko-baranjska županija. Rješavanje zaprimljenih zahtjeva najbolje ide u gradu Dubrovniku gdje je riješeno 19,8 posto zahtjeva, Bjelovaru s 19,3 posto riješenih zahtjeva, te u Makarskoj koja je s 17,2 posto zauzela treće mjesto.
 
Podaci o broju riješenih predmeta po djelatniku nadležnih ureda, pokazuju pak da su najučikovitiji službenici Krapinsko-zagorske županije s 208 predmeta po službeniku, gradova Vodnjana (197), Bjelovara (159) i Makarske (133), Splitsko-dalmatinske županije (108) itd., dok su namanje učinkoviti službenici grada Novigrada (15), Karlovačke županije (23) te gradova Kutine (32), Labina (35), Osijeka (36) i Zagreba (36).
 
Na dan 31. listopada riješeno je 6,97% podnesenih zahtjeva tj. 57.337 od ukupno podnesenih 822.335.
 
- Ministarstvo želi da svi gradski i županijski uredi koji se bave legalizacijom do kraja godine riješe najmanje 20 posto zaprimljenih predmeta, a onima koji ne dostignu taj udjel u pomoć će priskočiti agencija za legalizaciju, čije osnivanje je predviđeno izmjenama Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, najavljeno je na konferenciji.
 
Kako bi točno znalo kojim tempom teče legalizacija, Ministarstvo od 1. prosinca pokreće web aplikaciju pomoću koje će se u gotovo realnom vremenu pratiti rješavanje zahtjeva i po potrebi reagirati angažmanom agencije.
 
Cilj je, kako je istaknula Mrak Taritaš, da do kraja 2015. godine bude riješeno 80 posto od 822.335 zahtjeva za legalizaciju, koliko je ukupno podneseno.
 

 

makarska logo