20°C weather icon

Konferencija za novinare Grada Makarske: Udruga Mike mogla je i ove godine dobiti kućicu u Božićnom gradu da je ispunila svoje zakonske obveze

01.12.2018.

- Udruga Mike mogla je i ove godine dobiti kućicu u Božićnom gradu na isti način kao i prošle godine. Udruge koje se bave humanitarnim radom mogu dobiti kućicu mimo natječaja ali uz zadovoljavanje određenih zakonskih obveza, a sukladno Zakonu o humanitarnoj pomoći. Kad smo potpisali ugovor za Advent 2017. i dali im kućicu za obavljanje ugostiteljske djelatnosti bez naknade, oni su se obvezali da će ishoditi Rješenje za prikupljanje humanitarne pomoći i u roku od 30 dana podnijeti izvješće nadležnom Uredu državne uprave. To do danas nije učinjeno, zbog čega je Grad Makarska dobio opaske revizije, a zahtjev za izdavanje rješenja nije predan ni za ovu 2018. godinu. Ono što želim reći jest da je udruga Mike bila upoznata s procedurom što mora učiniti, ali to nije učinila. Grad Makarska, i u svim mandatima prije mene, oduvijek podržava sve humanitarne udruge i njihove akcije no ne smijemo kršiti zakon. Tko kod dođe s urednim rješenjem Ureda državne uprave imat će isti tretman, naglasio je gradonačelnik Jure Brkan na konferenciji za novinare održanoj 30. studenog na temu Božićnog grada 2018. i prozivki udruge Mike koja je zbog ne dobivanja kućice u Božićnom gradu optužila Grad za sabotiranje rada udruge.

Pozvavši se na službeno očitovanje Ureda državne uprave, gradonačelnik je objasnio zašto bi Grad Makarska bio u zakonskom prekršaju u slučaju da je Udruzi dodijelio kućicu mimo natječaja a bez ishođenja potrebne dokumentacije od strane udruge.

 

Udruga je prekršila obveze iz ugovora s Gradom iz 2017.: Nije ishodila rješenje za prikupljanje humanitarne pomoći niti podnijela izvješće o radu

 

 - Bilo koja humanitarna akcija odnosno prikupljanje humanitarne pomoći definirano je Zakonom o humanitarnoj pomoći. Da pojednostavnim: Organizator humanitarne pomoći je pravna ili fizička osoba koja je pribavila Rješenje kojim se odobrava provođenje humanitarne akcije. Za izdavanje rješenja nadležan je ured državne uprave u Županiji. Također, zahtjev o izdavanju rješenja za provođenje humanitarne akcije podnosi se nadležnom uredu na propisanom obrascu najmanje 15 dana prije planirane humanitarne akcije. Dakle, tko ima rješenje nadležnog ureda državne uprave taj ima pravo po zakonu prikupljati humanitarnu pomoć. Udruga Mike nema takvo rješenje, znam pouzdano da je upoznata sa zakonom iz razloga što smo prošle godine prilikom dodjele kućice udruzi Mike to istakli i u zaključku o davanju na korištenje kućice za obavljanje ugostiteljske djelatnosti udruzi s najvećim osmijehom Milan Ožić Mike za vrijeme Adventa u Makarskoj - Božićni grad 2017. Za prošlu godinu, temeljem tog zaključka, Grad je dao udruzi bez naknade kućicu za ugostiteljsku djelatnost u Božićnom gradu s tim da u skladu sa zakonskim propisima ispunjavaju sve uvjete za obavljanje navedene djelatnosti kao i za organiziranje provođenja navedene humanitarne akcije. U čl. 5 tog zaključka je stajalo: Grad ne snosi odgovornost ako udruga obavlja djelatnost za koju nije registrirana , za neizdavanje računa te za bilo koje postupanje sukladno Zakonu o humanitarnoj pomoći te drugim pozitivnim zakonskim propisima RH. Udruga se kao organizator humanitarne akcije obvezala i na podnošenje izvješća o provedenoj humanitarnoj akciji nadležnom uredu. Tražili smo očitovanje od Ureda državne uprave i dobili jasan odgovor: spomenuta udruga do danas(30.11) nije podnijela zahtjev za izdavanje rješenja u smislu članka 18. stavak 1 Zakona o humanitarnoj pomoći i navedena udruga nije ni u 2017. godini podnijela ni zahtjev pa samim tim nije ni nadležnom tijelu podnijela izvješće o provedenoj humanitarnoj akciji za vrijeme Adventa u Makarskoj - Božićni grad 2017. - od 2.12. do 6.1.2'18. Zašto ne, znam, jer znali su što trebaju napraviti, a to rješenje nije nikakav problem ishoditi jer i Ured državne uprave podržava ovakve akcije, kazao je gradonačelnik dodavši da kako je iz svega navedenog jasno da optužbe koje prema Gradu Makarskoj idu putem medija i društvenih mreža od strane udruge nikako nisu utemeljene.

 

 

- Grad u mom mandatu, kao i u svim mandatima prije mene, apsolutno podržava humanitarno djelovanje. Na bilo koju humanitarnu akciju Grad Makarska se nikad nije oglušio. I tko god pristupi na zakonski način Grad se uvijek odazove. Podržavamo rad humanitarnih udruga ali to nas ne isključuje od obaveze da radimo po zakonu. Dok god smo mi tu, tako ćemo raditi i ne smijemo dovesti Grad u zakonski prekršaj. Ako netko prikuplja humanitarnu pomoć neka ishodi potrebno rješenje i obrazloži gdje ide ta humanitarna pomoć Uredu državne uprave, kazao je gradonačelnik.

 

I udruge koje se bave humanitarnom radom moraju poštivati zakon

 

Pročelnik Odjela za komunalne djelatnosti Matko Lovreta pojasnio je odredbe Zakona o humanitarnoj pomoći.

- Netko tko se bavi prikupljanjem humanitarne pomoći trebao bi poznavat Zakon o humanitarnoj pomoći. Taj zakon jasno govori o 2 vrste prikupljanja humanitarne pomoći: trajno prikupljanje i povremeno odnosno humanitarne akcije. Ovdje se radi o humanitarnoj akciji koju provodi neprofitna organizacija odnosno udruga. Ona je bila dužna podnijet zahtjev, ishodit rješenje uz zadovoljavanje svih propisanih uvjeta. Ukoliko su svi uvjeti zadovoljeni, nema razloga da Ured državne uprave ne izda rješenje. Dakle, moraju otvoriti poseban račun, točno navesti o kojoj se humanitarnoj akciji radi i dobiti posebno rješenje. Da su oni to ishodili, ne vidim razloga zašto im Grad ne bi dao kućicu. No, u ovom slučaju, Grad bi snosio odgovornost, naglasio je Lovreta.

 

 

Odgovori na pitanja novinara

 

U dijelu konferencije predviđenoj za novinarska pitanja gradonačelnik je istaknuo kako su početne cijene zakupa kućica ove godine bile najniže dosada. - No, komercijalno nadmetanje nosi svoje i Grad će nešto više uprihodit, ali će zato i program Božićnog grada biti bogatiji, izjavio  je gradonačelnik.

Zamjenik gradonačelnik Dražen Nemčić  istaknuo je da je natječaj za zakup kućica, u odnosu na prethodne godine, bio objavljen ranije. No, mogao je biti i ranije objavljen da nije bilo otvorenih pitanja, između ostalog selidbe na novu lokaciju pa i čekanja na udrugu Mike od koje se očekivalo da će predati zahtjev i ishoditi rješenje potrebno za rad.

- Morate znati da je na natječaj, jednako kao i svi drugi javio recimo i HRNK “Zmaj” koji ima gotovo 300 djece, a isto tako i naši makarski ragbijaši koji nažalost, na kraju nisu prošli. Nikome mimo natjecanja nije dana kućica, poklonjena, iz jednostavnog razloga što se ne smije. Revizija nam je to nakon prošlogodišnjeg postupka jasno rekla, dala naputke kako postupiti i mi smo se toga držali – kazao je Dražen Nemčić.

 

Što se tiče ovogodišnje ‘najluđe noći’, zamjenik gradonačelnika potvrdio da će Mladen Grdović nastupiti na Kačićevu trgu, dok će paralelno na Osejavi trajati Vinil fest, odnosno program s 5 DJ-eva u organizaciji Udruge “Vinil” iz Imotskog.

 

makarska logo