21°C weather icon

Konferencija Turizam i urbanizam u Makarskoj: Moramo educirati investitore

05.06.2019.

U organizaciji Večernjeg lista, Poslovnog dnevnika i TZ Makarska u utorak je hotelu Park održana konferencija Turizam i urbanizam na kojoj su gostovali potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, Željko Ulhir, državni tajnik pri Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Sanja Šaban, pomoćnica ministra pri Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, arhitekt Ante Vrban i Hrvoje Bota, direktor tvrtke Održivo d.o.o.

Nakon uvodne riječi direktorice Turističke zajednice Hloverke Novak Srzić sve okupljene u hotelu Park  pozdravio je i makarski gradonačelnik Jure Brkan.

- Mi smo grad sa dugom i bogatom turističkom tradicijom, mi smo grad koji živi od turizma. Sve je počelo s izgradnjom prvih hotela, kasnije odmarališta, broja noćenja koji nije imao nikakvo uporište u infrastrukturi, pa do zadnjih godina kad se suočavamo s novim problemima. Mi težimo povećanju broja kreveta u hotelskom smještaju no, na žalost, sve ove godine nikako da napravimo značajniji i bitniji iskorak i dobijemo veći broj kreveta u hotelima sa 4 i 5 zvjezdica. Na žalost, u tome stagniramo. S druge strane, događa se situacija da se pretvaranjem višestambenih zgrada u objekte za iznajmljivanje turistima već pet godina događa urbanistički bum. Tema je široka i da bi se sagledala iz svih kutova zahtijeva i predstavnike različitih institucija. Bilo bi mi drago da je danas ovdje netko iz Ministarstva turizma ovdje, a moram izraziti žaljenje i što ovdje danas nema nikoga iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Zato što nakon dvogodišnjeg iskustva kao gradonačelnika mogu reći da njihove odluke i rješenja itekako utječu na urbanizam svake jedinice lokalne samouprave pa tako i naše i držim da bi se i njihova riječ trebala čuti. Imamo dobru suradnju s Ministarstvom graditeljstva je dobra, ali čekamo nešto od Ministarstva zaštite okoliša i energetike onda se svi procesi usporavaju, istaknuo je gradonačelnik istaknuvši kako se zahvaljuje Večernjem listu i Poslovnom dnevniku na organizaciji ove tribine te ministru Štromaru i njegovim pomoćnicima na podršci i dolasku.

 

Uoči početka panel diskusije, okupljenima se obratio ministar Predrag Štromar koji se kratko osvrnuo na rad Ministarstva spomenuvši kao iskorak izgradnju stanova poticanje izgradnje, digitalizaciju i energetsku obnovu. Posebno je apostrofirao projekte energetske obnove u školama i vrtićima. Čestitao je organizatorima na odabiru teme koja je itekako aktualna ne samo u Makarskoj već i u brojnim drugim gradovima.

 

-Urbanizacija uzima maha, a infrastruktura je ne prati. Treba vidjeti kako zaštititi ove ljepote koje Makarska ima, a nama je zadatak štititi prostor….. Možda je 12 i 5 ali doći će i 12 i 10, pa iduća godina. Ja i moji pomoćnici stojimo Gradu Makarskoj na raspolaganju kao stručna i pravna pomoć u sagledavanju situacije i mogućih rješenja, poručio je Štromar. Istu poruku lokalnoj samoupravi poslao i državni tajnik Željko Ulhir koji drži da je sanacija prostora zbog apartmanizacije prijeko potrebna.

 - Barcelona ima 1,6 milijuna stanovnika, a 9600 apartmana, a Split ima 180.000 stanovnika i 8300 apartmana, Dubrovnik ima 42.000 stanovnika i 6000 apartmana. Izgradnja apartmana mora se blokirati i sanirati prostor…..Zato predstavnike Grada pozivamo da nam se obrate i da se dogovorimo kako sanirati taj prostor, naglasio je Ulhir.

 

Drago Nosić, predstavnik hotela Biokovo i Miramare , pak, drži da je pitanje koje se uistinu otvara pravi omjer hotelskog i privatnog smještaja.

-Grčka ima 62:38 posto u korist hotelskog smještaja, Španjolska 54:46, Austrija ima 60:40 a Hrvatska samo 16 posto hotelskog i 84 posto privatnog smještaja. Dakle problem je omjer, jer nam on konkretno govori da postižemo prosječno lošiju cijenu i manje kapitaliziramo naš prostor od naših direktnih konkurenata . Od 1995.do danas je privatni smještaj kod nas rastao po stopi od 98 posto, a hotelski padao. Nije tu odgovornost onih koji investiraju u privatni smještaj, već onog tko je stvorio okvire za tako nešto. Velik broj gostiju na malom prostoru znači da je mnogo teže održavati infrastrukturu i okoliš urednim i lijepim, ne samo teže nego i puno skuplje. Koji je omjer pravi za nas, u to neću ulaziti ali ga trebamo pronaći, mišljenja je Nosić.

-Ono što sam vidio u Makarskoj nije izolirani slučaj, to se događa po cijeloj obali. Nije prekasno, ima puno stvari koje mogu biti bolje, ali ima puno stvari koje mogu bit i gore. Ja razumijem investitore koji traže da im se investicija isplati, ali ono što je jako važno jest da mi kao struka objasnimo investitoru da nije nužno da nešto veliko bude isplativije od nečeg što je manje i kvalitetnije, kazao je Vrban dodavši kako smatra važnim da se sa strane struke uključi što više mladih i obrazovanih ljudi.

Svi sudionici panel diskusije složili su se da se radi o prevažnoj temi koja je ovom konferencijom u Makarskoj tek otvorena i o kojoj će se u Hrvatskoj zasigurno još puno govoriti.

makarska logo