1°C weather icon

Koncertom Matije Dedića otvoren 3. Makarska jazz festival

19.08.2016.

Treći Makarski jazz festival otvoren je sinoć koncertom istaknutog jazz pijanista i skladatelja sa međunarodnom karijerom – Matije Dedića. Pred prepunom ljetnom pozornicom Dedić je predstavio svoj album izdan prošle godine „Matija svira Arsena“ s autorskim interpretacijama glazbenih klasika svojeg oca, umjetnika, kantautora, pjesnika i skladatelja Arsena Dedića, koji je nagrađen sa čak 6 glazbenih nagrada Porin. Prva večer Festivala ugostila je i već domaćeg Antu Gelu, umjetničkog direktora i dušu Festivala, čiji je bend na Kačićevom trgu Makaranima i njihovim gostima priuštio vrhunski jazz doživljaj.
Druga večer festivala donosi osvježenje – u Kalalargu dolazi Duo Piaccelo, dašak klasične glazbe uz obrazovane glazbenike iz Češke: Marketu Kubinovu na violončelu i Františeka Panačeka na klaviru.
Nakon nastupa Dua Piaccela, na Kačićevom trgu, u svom „totalno drugačijem“ izdanju predstavit će se Rambo Amadeus & Five Winnetous! Crnogorski glazbenik, autor i izvođač koji je izmislio termin turbo folk, nadasve originalan u svojim interpretacijama u kojima kombinira više glazbenih stilova kao što su jazz, hip-hop, rock, bubanj i bas, svojoj umjetnosti pristupa na način da propituje ljudsku prirodu i događaje oko sebe, na satiričan, humorističan i često vrlo direktan način.
Boško Jović trio otvorit će treću večer Festivala u atmosferi skrovite Kalalarge, a predstavit će svoj prvi samostalni album „Buđenje“. Boško Jović poznati je bosanskohercegovački gitarist, autor i aranžer sa zapaženom domaćom i međunarodnom karijerom, koji je surađivao sa mnogim poznatim glazbenicima. Njegovo gitarsko umijeće može se čuti i u filmovima „Dvaput rođena“ i „Jasmina“. Album „Buđenje“ sa instrumentalnim obradama tradicionalnih pjesama kombinira jazz, klasiku i sevdah.
Igor Geržina sa bendom predstavit će se na Kačićevom trgu. Saksofonist, skladatelj i voditelj Jazz orkestra HRT-a iza sebe ima bogatu međunarodnu i domaću karijeru te mnoštvo nagrada, uključujući nekoliko Porina.
Posljednju večer obilježit će dva glazbena spektakla uz koncerte Olivera Dragojevića, Antona Serrana i Elvisa Stanića na Ljetnoj pozornici te Marka Tolju u pratnji Big Banda Makarska na Kačićevom trgu. Uz Olivera Dragojevića nastupit će Antonio Serrano iz Španjolske kojeg nazivaju i genijem usne harmonike te Elvis Stanić jedan je od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša i najnagrađivaniji jazz skladatelj srednje generacije te osnivač jazz fusion grupe Elvis Stanić Group. Ulaznice za koncert mogu se kupiti u Turist birou na rivi, po cijeni od 130 kuna.
Koncertom Marka Tolje i Big Banda Makarska završava ovogodišnji 3. Makarska Jazz Festival. Marko Tolja glazbenik, pjevač, kantautor koji je ostvario i značajnu karijeru i na TV-u, filmu i u kazalištu, dobitnik je nekoliko Porina. Njegov glazbeni izričaj mogao bi se opisati kao kombinacija jazza, swinga i popa, što je savršena kombinacija za nastup sa Big Bandom Makarska.
Makarska Jazz Festival međunarodni je jazz događaj koji u Makarsku dovodi vrhunske glazbenike već treću godinu za redom. Organizaciju festivala nosi Udruga Adria Makarska u kojoj su okupljeni najkvalitetniji lokalni glazbenici kao i zaljubljenici u jazz, predvođeni profesionalnom palicom Ante Gela, gitariste, skladatelja i aranžera. Kvalitetu Festivala, osim mnogobrojne domaće i strane publike, prepoznala je lokalna samouprava, Turistička zajednica, brojni sponzori, a od ove godine i Ministarstvo kulture.
 

makarska logo