0°C weather icon

Koncelebrirabna sveta misa za anonimne žrtve stradale na Biokovu

14.06.2010.

12.06.2010.

Koncelebriranu sv. misu predvodio je generalni vikar splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivan Ćubelić sa dvanaest svećenika među kojima su bili dekan don Pavao Banić, gvardijan makarskog samostana fra Miljenko Odrljin, najstariji među svećenicima fra Karlo Jurišić, upravitelj svetišta Vepric don Alojzije Bavčević, a svećenicima se pridružio i fra Bpže Norac Kljajo, svećenik u sinjskom samostanu.

ispred oltara bilo je poredano devet kovčežića s posmrtnim ostaci nevinih žrtava kojima ni ime nije ostalo zapamćeno, pokriveni hrvatskim zastavama. Do spomen grobnice za sjeverozapadnoj strani groblja, u koju su do sada položeni ostaci žrtava pronađenih u grobljanskom krugu nosila ih je vjernička mladež. Svetu misu pjevanjem je popratio župni zbor sv. Marka s voditeljicom č.s. Gracijanom Akmadžić.

Prof. Ivan Ivanda, dogranonačelnik, oprostio se od žrtava prisjećajući se prve komemoracije žrtvama komunizma u Kozici i Zagvozdu. Upravo s gradskog groblja krenuli su Makarani 1990.g. pokloniti se 18-orici makarskih žrtava odvedenih preko Biokova 1944.g. Prije samo stalne Hrvatske nije se smjelo o njima ni govoriti. Otkrivanje istine obaveza je i dužnost svih nas, kazao je Ivanda ističući natpis nad grobom pogubljenog fra Ladislava Ivankovića "Dođite i vidite okrunjene mučenike".

U narodu je ostala istina kako je na biokovskoj Stazi na području općine Podgora, zvanom Jankov dolac, izvršena likvidacija mladih domobrana. Već se 20 godina i zvanično stratište obilježilo križem, a svake godine se posjećivalo, molilo, paljene su svijeće i u spomen stavljalo cvijeće. Na inicijativu Komisije za žrtve rata i poraća lani je izvršen istražni postupak te je dr. Antonijo Alujević vodio ekshumaciju. Tijela su pronađena nabacana jedno preko drugog. Vidljive su strijelne rane na lubanjama i prsnom košu pa je na patologiji zaključeno da se kod devetorice muškaraca starosti od 20 do 40 godina nedvojbeno radi o egzekuciji. Zbog starosti i glinastog terena kosti su propale, ali ipak su se uspjeli izvući DNA podaci. Na žalost, nijedan od uzoraka krvi rodbine koja i danas traga za svojima nije se podudarao.

Piše A.D.( Makarsko primorje)

(propovijed mons. Ivana Ćubelića u pdf. formatu možete pročitati ovdje)
makarska logo