12°C weather icon

Komodor Ivo Raffanelli novi zapovjednik HRM-a

20.12.2017.

Komodor Ivo Raffanelli je na svečanosti u Domu Hrvatske vojske Lori u Splitu preuzeo dužnost novog zapovjednika Hrvatske ratne mornarice (HRM) od kontraadmirala Predraga Stipanovića, koji će od 1. siječnja 2018. u Bruxellesu preuzeti dužnost vojnog predstavnika Republike Hrvatske u NATO-savezu i EU.

Novi zapovjednik HRM-a komodor Raffanelli, koji na tu dužnost dolazi s dužnosti zapovjednika Obalne straže Republike Hrvatske, rekao je da će HRM i dalje pružati punu potporu svim aktivnostima Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH.
- Posebno vrijedi spomenuti sudjelovanje u razvoju novih koncepata strateških dokumenata, prijedlogu novog ustroja OS RH i HRM-a. HRM će pružati aktivnu potporu i sudjelovati u međunarodnim misijama i operacijama te tako pridonijeti razvoju nacionalne i međunarodne sigurnosti u složenim uvjetima koje generiraju suvremene ugroze i krize. HRM će pružati potporu civilnim institucijama i organizacijama u slučaju prirodnih i ekoloških katastrofa te će i dalje pridonositi sustavu domovinskoj sigurnosti u skladu sa zakonom – istaknuo je Raffanelli te dodao da su posebni prioriteti HRM-a ustrojavanje satnije, odnosno bojne mornaričko-desantnog pješaštva, opremanje i modernizacija, sudjelovanje u međunarodnim inicijativama, implementacija ciljeva sposobnosti, deklariranje snaga Hrvatske ratne mornarice za sudjelovanje u NATO i EU vođenim operacijama te maksimalnu brigu i skrb za ljude. Od krucijalne je važnosti izraditi studiju višenamjenskoga izvanobalnog ophodnog broda te čim prije potaknuti procese koji će u srednjoročnom razdoblju omogućiti da se ti brodovi uvedu u uporabu, naglasio je novi zapovjednik HRM-a Ivo Raffanelli.

Komodor Ivo Raffanelli rođen je 1. ožujka 1965. u Makarskoj. Završio je Mornaričku vojnu akademiju 1987. godine u Splitu te stekao zvanje diplomiranog inženjera pomorskog prometa. Ratnu školu Fuhrungsakademie der Bundeswehr LGAI-04 (LehrgangGeneralstabs/Admiralstabsdienst mit internationaler beteiligung) završio je 2005. godine u Hamburgu. U obranu suvereniteta Republike Hrvatske dragovoljno se uključio 1991., kao pripadnik Zbora narodne garde. U Oružanim snagama RH, tijekom i nakon Domovinskog rata, obnašao je niz dužnosti: od zapovjednika satnije ZNG-a i
dozapovjednika bojne 156. brigade HV-a, zapovjednika desantnog broda minopolagača DBM-81 „Cetina“, o.d. zapovjednika Divizijuna desantnih brodova Flote HRM-a, zapovjednika spasilačkog broda SB-73 „Faust Vrančić“, zapovjednika Divizijuna za potporu Flote HRM-a, časnika za pomorstvo u Odjelu rodova i struka u Zapovjedništvu HRM-a, voditelja operativnog odsjeka Flote HRM-a, načelnika Stožera Flotile HRM-a, zapovjednika Flotile HRM-a te zapovjednika Obalne straže RH. U čin poručnika korvete promaknut je 1992. godine, u čin poručnika bojnog broda 1993. godine, u čin kapetana korvete 1998. godine, u čin kapetana fregate 2005. godine, u čin kapetana bojnog broda 2009. godine, u čin komodora 2017. godine. Za svoj rad višestruko je nagrađivan i pohvaljivan od strane vrhovnog zapovjednika OS RH, ministra obrane RH, načelnika Glavnog stožera OS RH i zapovjednika HRM-a.


Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog trolista te Redom bana Jelačića.

 

J.M. 

makarska logo