15°C weather icon

Komemoracija na Daksi

26.10.2009.

27.10.09.

Piše: Ivan Ivanda, dogradonačelnik Makarske
Snimio: Miro Brkulj


Izaslanstvo Grada Makarske (u kojem su uz dogradonačelnika Ivana Ivandu bili predsjednik Komisije grada Makarske za utvrđivanje žrtava 2. svjetskog rata i poraća Juraj Rajčević i župnik Župe sv. Marka don Pavao Banić) sudjelovalo je u srijedu 21. listopada u programu komemoracije žrtvama jugoslavenskoga komunističkog terora na otoku Daksi.
Među žrtvama je bio i otac Petar Perica, čije ime nosi i makarska osnovna škola na Zelenki te jedna ulica.

U programu su sudjelovali brojni hrvatski biskupi, predstavnici Udurge Daksa, grada Dubrovnika na čelu s gradonačelnikom Androm Vlahušićem, Dubrovačko-neretvanske županije, grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata i brojni drugi gosti i uzvanici.
Uz vjerski obred, te polaganje vijenaca na spomen-obilježje žrtava, na skupu su govorili predsjednik Udruge Daksa Mato Račević, biskup Želimir Puljić, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić i msgr. Marin Srakić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

- Nalazimo se na ovom povijesnom mjestu koje svjedoči o teškom vremenu
komunizma, koji uz druge dvije ideologije (fašizam i nacizam) - kako je govorio papa Ivan Pavao II. - predstavlja tri zlokobne ideologije 20. stoljeća. Opirući se tim trima zlima Crkva je u hrvatskom narodu stekla silno mnoštvo svjedoka kojima se ponosimo. Stoga na njihovima mjestima stradanja polažemo vijence i palimo svijeće te upućujemo molitve za njih. Takva su se mjesta uvijek posebice obilježavala, a oko njihovih su se grobova ljudi rado okupljali, kao što i mi danas činimo - naglasio je biskup Puljić, te nastavio:
- I mi hrvatski biskupi došli smo ovdje na ovo povijesno mjesto pokloniti se
žrtvama koje su stradali na današnji dan one kobne listopadske noći prije 65 godina. Želimo ovim pohodom očitovati i iskazati dužno poštovanje pred njihovom žrtvom koja je postala dragocjenom baštinom naše sadašnjosti. Danas smo svi maleni i neprimjetni pred moralnom veličinom onih radi kojih smo se ovdje danas okupili, a čiji je život ovdje nasilno prekinut – rekao je biskup Puljić.
Biskup Puljić je podsjetio i na riječi pokojnog pape Ivana Pavla II. da treba učiniti sve da se ne prepuste zaboravu žrtve onih koji su trpjeli za vjeru i Crkvu te da je potrebno prikupljati dokumentaciju kako ne bi ostali nepoznati tvorci velike Božje stvari.
U tom kontekstu spomenuo je i dvije knjige – Sve naše Dakse koju je 2003. priredio Joško Radica te Dubrovačke žrtve – jugokomunistički teror na hrvatskom jugu u poratnom vremenu Hrvoja Kačića.

U 18. sati služena je u dubrovačkoj katedrali koncelebrirana sveta misa za sve stradale. Misi su nazočili gotovo svi hrvatski biskupi, uz brojne svećenike, a prigodnu propovijed održao je nadbiskup Srakić.

Inače - kako je dijelu okupljenih na kraju obreda na Daksi naglasio fra Josip Sopta, autor knjige Daksa - povijest franjevačkog samostana - prema predaji na otoku Daksi nekoć su živjeli pustinjaci. Jedan od obitelji Getaldić darovao je otok franjevcima 1285. s crkvom i samostanom. Crkva je posvećena svetom Sabinu. Fratri su na otočiću bili od 1285. do 1806., kada su došli Francuzi. Otok je bio središte duhovnosti, mira i molitve, na koji su Dubrovčani rado dolazili, a postoji i predaja da je upravo na njemu Ivan Gundulić napisao znamenito djelo Suze sina razmetnoga.
Izaslanstvo Grada susrelo se nakratko i s dvojicom splitsko-makarskih nadbiskupa - msgr. Marinom Barišićem i nadbiskupm u miru msgr. Antom Jurićem.makarska logo