14°C weather icon

Klape oduševile Makarane

02.09.2007.

U petak, 31. kolovoza 2007. održan je već tradicionalni 3. Festival klapa uz mandoline i gitare. Umjesto na Ljetnoj pozornici, zbog moguće kiše održavanje festivala je premješteno u sportsku dvoranu Osnovne škole Stjepana Ivičevića. Ni velika vrućina u dvorani nije spriječila ljubitelje klapske pisme da napuni dvoranu do posljednjeg sjedećeg mjesta.

Nakon uvodnih riječi voditelja Nere Stipičević i Tea Ercega, zamjenik gradonačelnika Ivan Ivanda pozdravio je nazočne i otvorio 3. Festival klapa uz mandoline i gitare, naglašavajući da je ovo jedini festival u Hrvatskoj uz instrumentalnu pratnju mandolina i gitara.
Prije službenog dijela natjecanja uručena su prigodna priznanja i to: klapi More iz Šibenika, za 20 godina uspješnog stvaralaštva, slika Makarske, a domaćoj klapi Srdela, za 40 godina stvaralaštva, slika i plaketa Festivala.
U službenom dijelu natjecanja nastupile su redom klape: More iz Šibenika, Volosko iz Voloskog, Berulia iz Brela, Bunari iz Šibenika, Srdela iz Makarske, Kumpanji iz Blata, Subrenum iz Župe Dubrovačke, Fortica iz Šibenika te Adrion iz Makarske. Svaka od klapa izvela je po dvije pjesme, od kojih, po pravilima Festivala, jedna mora biti tradicionalna, a druga po slobodnom izboru. Nastup svake klape nagrađen je dugotrajnim pljeskom, no ipak ne možemo ne primijetiti posebno oduševljenje nakon nastupa domaćih Adriona koji su i od gledatelja nagrađeni (ove godine prvi put) nagradom publike.

Žiri u sastavu: Maestro Duško Tambača – predsjednik, članovi: Rozaria Samodol, prof., Smiljan Radić, prof., Vladan Vuletin, prof., Vedran Buble, prof istim brojem bodova ocijenili su nastup klape Subrenum i Adrion kao najbolje. Mandolinski orkestar Da Capo iz Splita bio je zadužen za zabavni dio programa za vrijeme pauze. Nakon proglašenja pobjednika, službenog uručenja poklona i izvođenja pjesme pobjednika, „fešta“ se nastavila prigodnim domjenkom u restoranu Grma.

makarska logo