15°C weather icon

KINO MEDITERAN - Festival mediteranskog filma Split u điru po Dalmaciji

20.06.2013.

Festival mediteranskog filma Split u điru po Dalmaciji
                  

“Festival mediteranskog filma Split” u Makarskoj (22. - 24. lipnja)
 
“Festival mediteranskog filma Split” po drugi put organizira projekt ‘Kino Mediteran’ koji će se tijekom ljeta održati diljem Dalmacije, a svoje putovanje započinje gostovanjem u Makarskoj od 22. do 24. 6., samo tjedan dana po završetku Festivala u Splitu.
Makarani i njihovi gosti imat će tako priliku pogledati tri dugometražna filma i kratkometražne filmove iz programa Festivala. Najnoviji i nagrađivani filmovi sa svjetskih festivala prikazat će se još u 12 gradova diljem Dalmacije. Filmovi su prevedeni i na hrvatski i na engleski jezik te su dostupni i domaćoj i stranoj publici. 
 
Filmovi se prikazuju prema sljedećem rasporedu:
 
 
Petak (21. 6. ), 21:30
 
Festival u gradu: Prikazivanje kratkometražnog programa Festivala na Kačićevu trgu
 
 
Subota (22. 6.), 21:30
 
Kratki film: SNIG // Josip Žuvan / Hrvatska / 27’
 
RUKA U RUCI // Valerie Donzelli // Francuska / 81’ / 2012.
Kada Helene Marchal upozna Joachima Foxa, njezin život je sušta suprotnost njegovom. Helene vodi prestižnu baletnu školu Pariške opere, dok Joachim radi u staklarnici u malenom gradiću. Nakon što ih neka neobična sila spoji, postaje im fizički nemoguće razdvojiti se. Kao da od trenutka susreta i protiv njihove volje, Helene i Joachim započinju ljubavni ples koji je nemoguće zaustaviti.
Valerie Donzelli se prošle godine FMFS-u predstavila filmom ‘Moj osobni rat’. ‘Ruka u ruci’je njen drugi dugometražni film u kojem nas uči da ljubav nema granice i ne poznaje godine. Film je osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu na filmskom festivalu u Rimu.
 
 
Nedjelja (23. 6.), 21:30
 
Kratki film: BALAVICA // Igor Mirković / Hrvatska / 15'
 
SNJEGULJICA // Pablo Berger // Španjolska, Francuska / 104' / 2012.
Nakon tragične nesreće u areni koja ga je ostavila paraliziranog, žena legendarnog matadora Antonia Villalte umire rađajući kćer Carmencitu. Antonio nedugo potom oženi medicinsku sestru koja ga je njegovala, Encarnu, prepuštajući odgoj svoje kćeri baki, bivšoj flamenco-plesačici. Ljubomorna Encarta pokuša ubiti Carmencitu koja uspije pobjeći uz pomoć putujuće skupine patuljaka matadora i postane slavni matador imenom Blancanieves.
Svojevrsni homage nijemom filmu i ekranizacijama bajki braće Grimm koji nam na zanimljiv i vizualno impresivan način donosi jedinstven pogled na priču o Snjeguljici. Film je osvojio 10 prestižnih Goya nagrada uključujući za najbolji film i originalni scenarij.
 
Ponedjeljak (24.6.), 21:30
 
Kratki film: LIGNJE // Tonći Gaćina / Hrvatska / 7'
 
KOŠNICE // Omnibus / 72’ / 2012.
 
Četvrtak ujutro u Jeruzalemu. Nira odlazi na posao. Kao i Ahmad u Londonu, Ralf u Kölnu i jedan svećenik u Pragu. U Zagrebu Matija također ide na posao. OK, ne ide, ali ponaša se kao da ide. Ahmadovu londonsku rutinu prekida zadihani mladić koji ulazi u autobus. Učiteljicu Niru prekida rap pjesma: učenik joj kroz stihove pjeva da je ludo zaljubljen u nju. Praškom svećeniku danas se ne pjeva, radije bi spavao i propustio misu. Netko zaspe, a netko drugi - Ralf se zaljubi, u rano jutro, na prvi pogled. Svih petero spomenutih likova slušaju izvanredne vijesti o nestanku pčela. I snalaze se, najbolje što mogu, svatko u svojoj 'košnici': Zagrebu, Jeruzalemu, Londonu, Kölnu i Pragu.
 

 

makarska logo