13°C weather icon

Kardinal Puljić predvodio misu Svetom Klementu u čast

24.11.2008.

25.11.08.


VRHBOSANSKI KARDINAL VINKO PULJIĆ PREDVODIO KONCELEBRIRANU MISU SVETOM KLEMENTU U ČAST


Mučenici nas ohrabruju da se ne bojimo života


Ima u životu vrijednosti većih od života. To je posvjedočio Sv. Klement mučenik. U Domovinskom ratu imali smo hrabre mladiće koji su umirali za svoju obitelj i domovinu, vrijednosti koje su im bile vrjednije od života, kazao je Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predvodeći koncelebriranu misu.

 Veliki broj Makarana okupio se u katedrali sv. Marka kako bi koncelebriranom svetom misom, koju je predvodio vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz splitsko - makarskog nadbiskupa Marina Barišića i makarskog dekana Pavla Banića, gvardijana makarskog samostana fra Miljenka Odrljina te još 17 svećenika, proslavili blagdan sv. Klementa, zaštitnika grada i biskupije.

 

 

 

Prije euharistijskog slavlja održana je procesija s moćima rimskog mučenika čije se relikvije čuvaju u oltaru katedrale od 1725.g. Svetkovini su također nazočili gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek, dogradonačelnici Ivan Ivanda i Ante Novak te vijećnici Radojka Divić i Ivan Pandžić. Svoju propovijed kardinal Puljić temeljio je na temi žrtve i ljubavi kao osnovnim vrednotama življenja.

 

 

 

Stavio je primjer onih koji su poslušali poziv Isusa da svi, koji to hoće, uzmu svoj križ i slijede ga kao što su učinili sv. Klement i drugi sveci. Za ono što se voli, žrtvuje se i umire, jer ljubav je snaga jača od smrti.
- Ima u životu vrijednosti većih od života. I sv. Klement mučenik je posvjedočio vjernost Bogu, najvećoj neprolaznoj vjernosti. U Domovinskom ratu imali smo hrabre mladiće koji su umirali za svoju obitelj i domovinu, vrijednosti koje su im bile vrednije od života. To treba znati cijeniti i ne dopustiti da se obezvrijedi kao što neki žele. Narod koji ne zna cijeniti žrtvu, nije vrijedan života jer žrtva je bila cijena naše slobode. Oni koji su se spremni žrtvovati, grade budućnost - kazao je kardinal Puljić.

 

 


Nastavio je govoriti o nadi koja može voditi kroz sve prilike i neprilike. Snaga izvire iz ljubavi Božje. Upozorio je kako živimo u vremenu kada se ubija čovječanstvo na razne načine, osobito preko medija. Ali ne smijemo posrnuti i na djecu prenositi beznađe. Moramo imati nadu, djeca se moraju radovati životu, a mi im moramo davati hrabrost kako nas uče mučenici. Ne smijemo se bojati života, nego istinski slaviti nadu u Boga. Kada nije bilo kruha, naši stari su govorili: Bog će providiti! Djeci su davali hrabrost, radost i nadu za život, ali uz spremnost na žrtvu, zaključio je kardinal Puljić.

 


Trodnevnica priprema za blagdan

Vjernici su se za blagdan pripremali trodnevnicom. Večernje sv. mise predvodili su don Alojzije Bavčević, upravitelj svetišta Vepric, koji je propovijed posvetio blaženoj Mariji Petković od Propetoga, dr. don Marin Škarica, duhovnik u Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu propovijedi o blaženom Ivanu Merzu te don Tomislav Ćubelić, župnik katedrale sv. Dujma u Splitu koji je propovijedao o makarskom biskupu blaženom Nikoli Bijankoviću u čije vrijeme su kosti svetog Klementa, rimskog mučenika, dovezene u Makarsku.

Himna rimskom mučeniku u čast

Uoči blagdana makarskog zaštitnika održana je svečanost otvaranja rake i pjevanja himne rimskom mučeniku u čast kojom su mu stari Makarani posvetili sve što im je u životu važno. 


Makarsko primorje - A.D.

makarska logo