3°C weather icon

Kako zbrinuti stradalnike s područja Makarskog primorja?

24.09.2012.

25.9.2012.

Izgradnja stambene zgrade za stradalnike Domovinskog rata

Iz Grada Makarske predlažu da preostalih gotovo 40 stanova iz programa POS-a preuzme Ministarstvo branitelja. Pozvani su ministri hrvatskih branitelja i graditeljstva da u razgovoru s čelnicima Grada Makarske pokušaju iznaći rješenje kako bi se konačno, nakon desetak godina pričā, počeli rješavati stambeni problemi stradalnika Domovinskog rata s Makarskog primorja te da se riješi stanarski status stradalnika u Krvavici gdje koriste osam stanova u napuštenoj zgradi, za što plaćaju sve režije i ulažu u komunalnu infrastrukturu

Ni toliko godina nakon Domovinskog rata stambeni problemi svih hrvatskih branitelja s Makarskog primorja nisu riješeni. Izaslanstvo HVIDRE iz Makarske (Glibota, Zukić, Šutalo i Velić) zbog toga je išlo u Ministarstvo branitelja kod ministra. Ponudili su i makarske prijedloge kako, barem za neke, riješiti stambene probleme, ali konkretnih dogovora još nema. O tome je izvijestio Ivan Glibota, predsjednik HVIDRE Makarska na zajedničkoj konferenciji za tisak s Gradom Makarskom, izrazivši sumnju da će Ministarstvo branitelja i sljedeće, ili 2014. s obzirom na financijske teškoće, moći graditi stambenu zgradu u Makarskoj za koju je Grad osigurao zemljište. A Grad Makarska danas nudi više načina kako rješavati stambene probleme stradalnika Domovinskog rata. Glibota je kazao kako je pozvao ministra branitelja koji je i obećao doći razgovarati s gradonačelnikom Makarske o rješavanju stambenih problema.

-U Makarskoj je izgrađeno 60 stanova za obitelji poginulih hrvatske branitelja. Tada je s Makarskog primorja od Brela do Gradca stan dobilo 28 obitelji s ovog područja, a ostale je Ministarstvo dodijelilo također stradalnicima Domovinskog rata iz Vukovara i svih drugih krajeva Hrvatske, istaknuo je Glibota. Ostalo je zemljište koje je Grad Makarska otkupio i dao za gradnju stanova za hrvatske branitelje. No kako sada nema ništa od te gradnje, makarski gradonačelnik je predložio da se stanovi POS-a koji neće biti dodijeljeni ni nakon silnih ponavljanja, ustupe Ministarstvu branitelja. E onda iz ministarstva branitelja dobivaju odgovor da su stanovi POS-a minimalno u Makarskoj, koja je sama po sebi atraktivna, 950 eura po m2, a da oni grade stanove po 700 eura po metru kvadratnom. -To je naprosto nemoguće! Ne znam gdje to misle smjestiti hrvatske branitelje, možda u Liku?! I dalje ćemo nastojati pregovarati s ministrom hrvatskih branitelja da se ti stanovi dodijele hrvatskim braniteljima, a da se na lokaciji gdje je zgrada grade novi stanovi za hrvatske branitelje – naglasio je gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek.

Glibota je podsjetio kako je Grad otkupio 2000 m2 zemljišta i omogućio gradnju petokatnice s podzemnim garažama. Kao što je poznato, mijenja se zakon o hrvatskim braniteljima i po njima će svi hrvatski branitelji imati pravo na stan.

Ivica Šutalo, predsjednik Udruge veterana Policije podsjetio je javnost kako je od 1992. u zgradi uz odmaralište u Krvavici smješteno osam obitelji stradalnika. Zahtijevaju da se ta zgrada odvoji od „okrugle“ zgrade odmarališta koja je zaštićena. –Naime, osam stanova je dodijeljeno nama u policiji prije dvadesetak godina i svatko od nas je u njih uložio minimalno po 20 tisuća eura i najurednije plaća sve režije i obveze – naglasio je Šutalo.

Uz dobru volju ministarstava mnogi bi lakše do stana

I premda svi govore kako nema novca, što i Ministarstvo branitelja navodi kao razlog negradnje stambene zgrade za stradalnike Domovinskog rata u Makarskoj za koju je Grad Makarska osigurao oko 2000 m2 zemljišta, makarska Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom dr. Markom Ožićem Bebekom ističe kako se uz dobru volju više zahtjeva za stanove može riješiti. Predložili su Ministarstvu branitelja da preuzme nedodijeljene stanove POS-a, a oni vele kako Ministarstvo gradi stanove po 700 eura po m2, a APN 950 . Ispod te cijene u Makarskoj se ne može graditi, decidiran je gradonačelnik koji se nada dolasku ministara branitelja i graditeljstva i dobroj volji da se problem ipak počne rješavati.

Na konferenciji za novinare bio je nazočan i dogradonačelnik Ivan Ivanda.
Ministarstvu branitelja ponuđeno preuzimanje stanova POS-a

-Već desetak godina druga zgrada HVIDRE nikako da se izgradi! Ministarstvo branitelja niti je imalo dovoljno interesa niti dovoljno novaca. Desetak ili petnaest godina pričamo kako ćemo graditi stanove. Dopustili smo na toj parceli od oko dvije tisuće kvadrata posebne uvjete gradnje i što se nas tiče nema problema. I problem s policajcima u Krvavici nema nikakvo vidno rješenje. Na žalost ni nadležna ministarstva te probleme ne vide. I sada u zgradama POS-a ostalo je gotovo 40 stanova APN-a. Što će s njima biti? Ostali su veliki stanovi. Ili će na tržište ili će se raditi nova lista prioriteta, ili? Predložili smo riješiti stradalnike na način da Ministarstvo branitelja otkupi stanove od APN-a i da se uključi MUP za stanove u Krvavici te se riješi ono što se može – naglašava gradonačelnik Bebek.

Požurnica za uknjižbu stanova

Damir Zukić, dopredsjednik Udruge HVIDRA Makarska je podsjetio kako stanovi dodijeljeni stradalnicima Domovinskog rata u Makarskoj još nisu uknjiženi. Posao etažiranja je obavljen i sve je predano Sudu u Makarskoj, a Ministarstvo je obećalo poslati požurnicu da se ti poslovi uknjižbe i ubrzaju.Piše Janja Glučina
makarska logo