10°C weather icon

Jubilarni 10. Metno 14. i 15. lipnja: Nastupaju Fa Tempet i Điger bend, ansambl Sevdah Ashk Groove, Kopito i Kries

08.06.2018.

U četvrtak 14. lipnja u 21:00 sat u dvoru Dvorane Arte započinje jubilarni 10 –ti Metno festival u organizaciji Fa Tempet.

Festival otvaraju domaćini ,Vokalna skupina Fa Tempet sa Điger bendom. Điger bend i Vs Tempet inspiraciju crpe iz balkanske etno glazbe koju na specifičan način  spajaju s ostalim glazbenim pravcima i čine je pristupačnoj široj publici .

U nastavku programa nastupit će mladi osmeročlani ansambl Sevdah Ashk Groove iz Sarajeva. Bend je nastao 2015. Godine sa primarnim ciljem očuvanja sevdalinke kao nematerijalnog blaga kulture i umjetnosti naroda Bosne i Hercegovine. Osnivač i frontman je prof. Munir Mešanović.

Aktivnosti ansambla baziraju se na koncertnoj djelatnosti, muzičkim radionicama i predavanjima o sevdahu kao i svjesnom upućivanju mladih u značaj njegovanja i čuvanja nacionalnog bogatstva koje je tako osebujno predstavljeno u narodnoj pjesmi sevdalinci.

Pored dva vokala bend čine i dvije harmonike,  klarinet, akustična gitara, bas gitara i bubanj a nerijetko na njihovim koncertima uključen je i saz kako bi sevdah zasjao svojim punim sjajem i jedinstvenom atmosferom prenio ljubav u srca slušatelja. Ako znamo da nas ljubav veže i spaja onda je sevdah nezaobilazan recept u postizanju i očuvanju tih veza.

 

U petak 15.lipnja na već dobro znanom mjestu održavanja Metna – Spomenik na Glavici večer će u 21:30 otvoriti  Kopito, predani čuvari staroviškog dijalekta i jedni od perjanica tzv. „ Otočkog vala „. Osim viškog dijalekta ovaj sastav trudi se svojim nastupom širiti dobro raspoloženje razigranim mediteranskim zvucima.

Festival će zatvoriti veterani Metna , svima već dobro poznati Kries, sedmeročlani bend osnovan 2002. godine koji nadahnuće pronalazi u melodijama i tekstovima tradicijskih napjeva, kao i u slavenskoj mitologiji, dinarskom ritmu i zvuku mediteranskih glazbala. Dosadašnjim djelovanjem Kries je prisvojio epitet najaktivnijih i najatraktivnijih predstavnika world music scene ovih prostora. Kries je prošle godine dovršio svoj treći album „ Selo na okuke „ te će makarska publika po prvi puta u živo čuti nove materijale kako frontmena Mojmira Novakovića tako i ostalih članova banda.

Kao i svake godine obje večeri za video ugođaj pobrinut će se VJ Linx ( Lina Rica ), nagrađivana multimedijalna umjetnica iz našeg grada.

 

Pozivamo vas da uveličate jubilarno, 10-to izdanje Metno festivala, poručuju organizatori.

 

makarska logo