18°C weather icon

Jubilarna proslava blagdana Male Gospe u Vepricu

31.08.2008.

9.9.08.Ave, ave Marija, orilo se stoljetnim svetištemPiše Janja Glučina
Snimio Ivor

    


Marijansko svetište Vepric u Makarskoj obilježilo je jubilarnu 100. godinu postojanja. Tradicionalno, od osnutka svetišta 1908., ovdje se osobito slavi o blagdanu Male Gospe. Za rođendan Majke Božje svetište Vepric pohode rijeke hodočasnika iz Makarskog primorja, Zagore, Neretvanske i Imotske krajine, susjednih otoka, BIH i šire. Ove jubilarne godine na središnjem slavlju, kojeg je predvodio splisko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić, uoči blagdana u Vepricu se u molitvi okupilo preko 10 tisuća vjernika!

    


Lourd je velika obitelj, u njemu se širi svijest nadahnuća koja zahvaća osjetila hodočasnika. Takav osjećaj prije stotinu godina u Lourdu zahvatio je i hodočasnika naše splitsko-makarske biskupije, našeg biskupa Juraja Carića. Po povratku s hodočašća u Vepricu je 1908. biskup Carić osnovao svetište Majke Marije, istaknuo je nadbiskup msgr. Marin Barišić predvodeći euharistijsko slavlje uoči blagdana Male Gospe u svetištu Vepric.
„Nije sličnost Lourda i Veprica samo geografsko prostorna već i po pobožnosti. Od postanka prije 100 godina, ovo svetište raste, ne samo u prostornoj ljepoti već kao izvor duhovnog preporoda našeg hrvatskog naroda i naroda cijeloga svijeta. Vepric je poput drugih svetišta mjesto razgovora s Majkom Marijom. Vepric je oaza molitve i zahvale, mjesto duhovne obnove i zaokreta. I u Lourdu i u svetištu Vepric hodočasnike cijelog svijeta ujedinjuje isti poklik- Ave, ave Marija!“ istaknuo je nadbiskup Barišić.


    


Godina duhovnih zvanja
Nadbiskup splitsko- makarski msgr. Marin Barišić predvodio je veličanstvenu marijansku procesiju kroz stoljetno svetište i biskupsku svečanu svetu misu uz koncelebraciju msgr. Ante Jurića, nadbiskupa u miru i mnoštvo svećenika. Posebno je pozdravio tisuće vjernika,redovnika i redovnica u ovoj godini duhovnih zvanja ,zazvavši zagovor Majke za sve nas, a osobito osamljene i one koji pate.

Nadahnuće zajedništva iz svetišta
„ Svetište Lourd, gdje se prije 150 godina mladoj djevojci Bernardici ukazala Gospa, zrači snagom i vrednotama, toliko potrebnim današnjem čovjeku. Daje ono što nikakav civilizacijski napredak ne može, Lourd udahnjuje dušu i daje život. Svakog pojedinca vrednuje u jedinstvu različitosti. Pod okriljem zajedničke Majke stvara snažno zajedništvo naroda različitih kultura i rasa objedinjenih osjećajem jedne velike obitelji.

    


Najvažnija je sličnost Lurda i Veprica u ozdravljenju duše i obraćenju srca. Ovdje se stječu pomirbe s Bogom i šire svijetom. Pod okriljem Majke ovdje se shvaća kako je smisao života važniji od sredstava za život! U svetištima se susrećemo s Majkom koja sluša i tješi. Biskup Carić je zaista imao božansko nadahnuće kada je prije stotinu godina hrvatskom narodu podario ovo mjesto gdje mogu učiti Marijin pogled na život. Uz majku se lakše prihvaća da zlo nije jače od dobra. Uz jubilej Lourda i Veprica, uz još veći jubilej ljubavi tvojega rođenja, hvala Ti za dar tvoga majčinstva i ljubav kojom nas pratiš, za sva tjelesna i duhovna ozdravljenja. Kraljice neba i kraljice hrvatskog naroda, molimo te za naše duhovno ozdravljenje i obraćenje života da pronosimo tvoju vjeru. Molimo te za sve osamljene i sve koji pate.“ zazvao je biskup msgr.Marin Barišić zagovor Majke svih nas udijelivši blagoslov hodočasnicima.Veličanstvena procesija zajedničke molitve
Nakon koncelebrirane biskupske svete mise , kroz veličanstven krajobraz svetišta krenula je procesija . Svetištem se orila molitva i pjesma - Zdravo Marijo. U procesiji više tisuća vjernika s upaljenim svijećama nošen je križ, grb svetišta Vepric, svijeća iz Lourda, zavjetni darovi i spomenari … Glazbom su slavlje rođendana Majke Božje uveličali zborovi makarskog dekanata, odnosno župe sv. Marka,Kraljice mira, Franjevačke crkve, Velikog Brda, Brela, Baške Vode i Promajne pod ravnanjem maestra Šime Marovića te uz pratnju na orguljama č.s. Mirte Mačina Škopljanac,
Svečanoj svetoj misi prethodio je put križa i krunica.
Inače, proslava blagdana Male Gospe u Vepricu započela je devetnicom 29. kolovoza, svakodnevnim svetim misama, ispovijedima, putem križa i krunicom. Završena je jubilarna godina svetišta Vepric, a molitva i odanost vjernika koji se ovdje dolaze zahvaliti Majci Božjoj, nastavljaju zajedništvom vjernika u naredna stoljeća!


Biskup Juraj Carić utemeljio svetište
Jedinstveno lijep krajobraz svetišta Vepric podsjeća na Lourdsko svetište. Sličnost svetišta još je veća u snazi zajedničke molitve svih naroda različitih kultura.Nije u Vepricu bilo Gospinih ukazanja kao u Lourdu, no izgled svetišta inspirirao je njegova osnivača. Naime, 1908. biskup Juraj Carić po povratku iz Lourda gdje se tada slavila 50. obljetnica, osnovao je u Makarskoj Marijansko svetište. U Vepricu, gdje je utemeljio Marijansko svetište, biskup Juraj Carić je i pokopan o čemu svjedoči nadgrobni spomenik. Skromno uređeno svetište Vepric, kojim je dominirala spilja pred koju su hodočasnici dolazili moliti i zahvaljivati Majci Mariji na uslišanim molitvama, pretvorilo se u reprezentativno! U ovoj oazi lijepog krajobraza, utočištu mira, kao stvorenu za molitve, do sada je prošlo tisuće hodočasnika sa svih strana svijeta. I nije samo izgled svetišta Vepric sličan Lourdu. Snaga zajedništva vjernika koji se utječu Mariji s vapajima za tjelesno i duhovno ozdravljenje,za radost i zahvalu povezuje vjernike cijelog svijeta i u Lourdu i u Vepricu.


Makarska se ponosi Vepricom
I dok je biskup Juraj Carić zaslužan što Makarska danas stoljeće poslije ima svetište kojim se ponosi kao duhovni, kulturni i turistički grad, dosadašnji upravitelji svetišta zaslužni su za očuvanje prirodne ljepote ovog okoliša, uređenju krajobraza, primjereno prihvatu sve većeg broja hodočasnika. Najveće promjene u svetištu Vepric zamijećene su u samostalnoj Republici Hrvatskoj, odnosno posljednja dva desetljeća. Don Alojzje Bavčević upravitelj je svetišta Vepric o kojem marno skrbi već 16 godina.
U tom razdoblju svetište je prometno bolje povezano sa središtem grada, izgrađen je nogostup, otkupljeno je zemljište uz svetište gdje je uređeno parkiralište. Pozornost ljepotom plijene uređene staze, središnji trg na kojem je oltar, izgrađeni su potporni kameni zidovi kroz svetište, zasađeno cvijeće...
Prije nekoliko godina izgrađena je i potpuno uređena kuća s kapelom za potrebe svetišta, duhovne vježbe i hodočasnike. Uređene su ispovjedaonice i drugi sadržaji primjereni svetištu kojeg o blagdanima pohode i deseci tisuća vjernika u jednom danu!Poligonu nije ovdje mjesto
Vjerojatno je svetište Vepric jedinstveno i po tome što se unutar njega nalazi poligon autoškole! Ne znamo tko se uopće prvi „sjetio“ te originalne ideje, ali bi svakako obradovalo njegovo izmiještanje na primjereniji lokalitet, čemu se u upravi svetišta iskreno nadaju.

makarska logo