27°C weather icon

Još jedna ulica u Makarskoj nosit će ime hrvatskog branitelja: Svečano otvorena Ulica Zorana Lendića

28.11.2019.

Danas je u Makarskoj svečano otvorena Ulica Zorana Lendića našeg sugrađanina, dragovoljca Domovinskog rata, hrvatskog branitelja pripadnika 4. gardijske brigade ''Pauci'' koji je 1992. dao svoj život za slobodu Hrvatske. Odlukom vijećnika Gradskog vijeća Makarske, a na prijedlog M.O. Bili Brig – Gorinka  ova ulica je dobila ime hrvatskog branitelja Zorana Lendića koji je u Makarskoj, upravo u blizini ove ulice, proveo svoje djetinjstvo i ranu mladost do dragovoljnog odlaska u obranu Domovine. Rođen je 28. studenoga 1969. u Makarskoj, a poginuo je 20. svibnja 1992. u mjestu Lisac, kao pripadnik 4. gardijske brigade HV-a.

 

Simboličnim otkrivanjem ploče s nazivom, novoimenovanu Ulicu Zorana Lendića koja se nalazi od Starog velikobrdskog puta, sjeverno od zgrada POS-a, pa sjeveroistočno do spoja s Lulićevom ulicom, na području Mjesnog odbora Bili Brig-Gorinka, otvorio je gradonačelnik Jure Brkan u nazočnosti obitelji Zorana Lendića, njegovih suboraca iz 4. gardijske brigade, veterana 156. brigade HV-e, makarskih gradskih vijećnika na čelu s predsjednikom Markom Ožićem Bebekom, Ante Šošića zamjenika župana, predstavnika gradskih i državnih institucija, društvenog života grada. Novoimenovanu ulicu koja s ponosom nosi ime hrvatskog branitelja Zorana Lendića blagoslovio je i predvodio molitvu župnik župe Kraljica Mira don Mislav Šaškor.

 

Zoran Lendić je bio izviđač 4. gardijske brigade i poginuo je na brdu Lisac 1992. s nepune 23 godine. Tih ratni dana na terenu i akcije u kojoj je poginuo Zoran Lendić, vrlo emotivno ovom prigodom prisjetio se njegov suborac Dean Miljak Rico. Prisjetio se poginulih suboraca iz te akcije i pozdravio nazočne suborce iz 4.gardijske te zahvalio svima, osobito Gradu Makarskoj i Županiji što se na ovaj način zahvalila hrvatskom branitelju Zoranu Lendiću. Njegova hrabrost, ljubav prema domovini za koju je dao svoj mladi život ostaje nam zalog za budućnost.

 

Nakon otvaranja ulice, predstavnici Grada Makarske, zajedno s članovima obitelji te članovima 4. gardijske brigade ''Pauci'' i 156. brigade HV-a u Raščanima su položili vijence s cvijećem na grob Zorana Lendića te nazočili misi zadušnici u crkvi sv. Mihovila.

 

U Gradskoj sportskoj dvorani u Makarskoj održat će se danas i memorijalna utakmica između 4. gardijske brigade HV-a i veterana 156. brigade HV-a.

 

Janja Glučina

makarska logo