26°C weather icon

Jedinstveni morski Advent u Makarskoj: Bogati program svakog dana sve do 6. siječnja

04.12.2019.

Ovogodišnji Advent u Makarskoj – Božićni grad 2019. do 6. siječnja 2020. godine nudi preko pedesetak događanja koji će se ove godine odvijati na platou ispred hotela Osejava, ali po prvi put na dvije lokacije:  na velikoj otvorenoj pozornici i maloj pozornici u Čarobnoj kući( koja će se prema potrebi može otvoriti). Park dr. fra Jure Radića ove je godine postao Čarobna šuma sa kućicom Djeda Božićnjaka, a poseban šušur makarskoj božićnoj čaroliji dat će i klizalište tik uz more koje će svim posjetiteljima jamčiti jedinstveni morski Advent – klizanje uz kuhano vino i miris mora.

 

 

Uz Ninu Badrić, koja je otvorila ovogodišnji Advent u Makarskoj, Makarski božićni grad ugostit će brojna druga zvučna imena hrvatske glazbene scene i tako ponuditi ponešto za publiku svih generacija i glazbenih ukusa: Grupa Viva, Maja Šuput, Vuco, Klapa Iskon, Zabranjeno pušenje dok će na Silvestarsku noć nastupiti Danijela Martinović. Svako je za izdvojiti i rock vikend 20. i 21. prosinca kada nastupaju domaće snage Rezerve i Ischariotzckly te veliki koncert Big benda 27. prosinca.

Zahvaljujući domaćim snagama i gostima posjetitelje očekuje brojne glazbene večeri u Čarobnoj kući (Dragana Čović i Christams trio, klapa Berulia, 0+, Gaga, Ivić & Marino, Dile Čokolada, Gojak music bend, gripa leut, Academic bend, grupa Adria, tamburaši ''Miris juga'', Klapa Fjoret, grupa Afterfire, Romana Lalić Pejković),  a dobrom štimungu doprinijet će i nastupi lokalnih DJ-eva.

U sklopu ovogodišnje manifestacije bit će obilježena i tri važna datuma. 6. prosinca bit će proslavljen 20 rođendan Božićnog grada budući da su Makarani 1999. na Kačićevu trgu, zahvaljujući inicijativi Ivana Rose Duska, prvi put imali u prilike uživati u blagdanskoj ponudi koja je se tada nudila u nekoliko kućica i koja je zapravo preteča današnje manifestacije Advent u Makarskoj – Božićni grad 2019.

Na rođendan Božićnog grada, najmlađi posjetitelji imat će priliku doživjeti Čarobnu zimu u izvedbi klauna Šarenka, a oni stariji zasigurno će se dobro zabaviti uz nastup Gradske glazbe Makarske i grupe Viva. Rođendan neće proći bez rođendanske torte koju će pripremiti vrijedne ruke učenika i profesora Srednje strukovne škole Makarska.

Samo dan kasnije, 7. prosinca u Čarobnoj kući bit će proslavljen još jedan rođendan – najveće hrvatske glazbene  legende Olivera Dragojevića. Tako će svi oni koji nisu uspjeli dobiti karte za veliki koncert Vridilo je u splitskoj Spaladium areni, Oliverove uspješnice, u izvedbi Gojak music benda, moći čuti u Čarobnoj kući.

I ove godine bit će obilježen i još jedan važan datum: 12. prosinca, na 7. obljetnicu proglašenja kraljice makarskih slastica – torte makarane bit će održan još jedan Dan tradicije  u sklopu kojeg će se posjetiteljima Božićnog grada predstaviti neki od najpoznatijih makarskih brendova – glasovita torta makarana pripravljena po receptima najboljih gradskih majstorica, te ples i pjesma Folklornog ansambla “Tempet”.

Za još jedan dan tradicije pobrinula se i Javna ustanova Park prirode Biokovo koji će 19. prosinca prirediti Dan biokovskog kumpira pa će posjetitelji Božićnog grada i ove godine imati priliku kušati pravi biokovski kumpir spravljen na više načina.

Jela s biokvskim kumpirom, naravno, samo su mali dio gastro ponude u kojoj će moći uživati posjetitelji Božićnog grada u Makarskoj. Uz bogatu i raznovrsnu ponudu kućica u Božićnom gradu, u suradnji s udrugama i sportskim klubovima bit će organizirane različite gastro večeri a svoju će gastro ponudu i običaje predstaviti i gosti iz susjednih gradova – Imotskog i Vrgorca koji po prvi put gostiju u Božićnom gradu u Makarskoj. Dok će Vrgorac u Makarsku na jednu večer prenijeti manifestaciju Dani pršuta i sira,  u sklopu večeri Imotski u gostima moći će se zaigrati šijavica te čuti kako uživo zvuče zvijezde Supertalenta ''Dream team Babe''.

Ove godine poseban naglasak je na humanitarnom aspektu Božićnog grada: posjetitelji će svake nedjelje moći sudjelovati u humanitarnoj tomboli, a prikupljeni novac, u suradnji Gradskim društvom Crveni križ Makarska bit će doniran najpotrebitijim obiteljima; u Čarobnom ormaru posjetitelji će moći ostaviti zimsku odjeću koju više ne koriste ili,pak, pomoći udrugama koje će svoje radove i aktivnosti prezentirati u kućicama Božićnog grada.

Poseban program, i to cjelodnevni, Makarane i njihove goste očekuje i na sam Badnji dan te 31. prosinca, a po prvi put će na Silvestrovo, uz dječju novu godinu sa klaunom Šarenkom, već od 12 sati biti organiziran i glazbeni program za sve druge posjetitelje , pod nazivom ''U susret Novoj godini'' kao zagrijavanje za najluđu noć.

 

 

 

Čarobna šuma – poslastica za najmlađe

 

Posebna atrakcija ovogodišnjeg Božićnog grada je Čarobna šuma, mjesto na kojem će najmlađi posjetitelji Božićnog grada sigurno provesti najviše vremena. Uz tradicionalnu radionicu Djeda Božićnjaka u kojoj će školarci s Makarskog primorja i ove godine pokušat oboriti rekord u izradi najduže božićne čestitke, u Čarobnoj šumi djeca će na Stablu želja moći ostaviti papir sa svojom željom, a na sam Badnji dan, oživjet će i stari hrvatski običaji: paljenje badnjaka oko kojeg će se cijele večeri pričati priče o Isusu i njegovu rođenju. Kako najavljuje Ivan Roso Dusak, zaslužan za ''vizualni identitet'' i program Čarobne šume,  prikupljat će se sredstva za pomoć djeci Salamonskih otoka, stradalom stanovništvu u razornom potresu u Albaniji te udruzi sv. Vinka Paulskog.

 

Foto Matko Begović

 

 

makarska logo