14°C weather icon

Izvanredni sastanak Stožera civilne zaštite Grada Makarske: Žurne službe spremne, novi sastanak 26. veljače

23.02.2018.

Zbog izvanrednih vremenskih uvjeta koji se od nedjelje očekuju i na makarskom području zamjenik gradonadonačelnika i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Makarske Dražen Nemčić održao je u četvrtak izvanredni sastanak sa članovima stožera na kojem su nazočili Šimun Borić (Vodovod d.o.o.), Siniša Mračević (Odsjek za komunalno i prometno redarstvo Grada Makarske), Željko Bagarić (Makarski komunalac d.o.o.), Ivan Ujdur (Policijska postaja Makarska), Jadranka Jurišić Bebek (Zavod za javno zdravstvo Makarska), Antonio Zec(Pogon za obavljanje komunalnih djelatnosti Grada Makarske), Dražen Kuzmanić( Odjel za društvene djelatnosti Grada Makarske) i Milivoj Brkušić (Gradski centar Osejava).


– Povod našem okupljanju su najave metorologa o niskim temperaturama koje nas očekuju već za vikend i početkom sljedećeg tjedna. Nema razloga za stvaranje panike no niske temperature vjerojatno će i na našem području poremetiti normalno funkcioniranje grada pa je naša zadaća biti u pripravnosti. Žurne službe odradit će svoj dio posla, no treba apelirati i na građane da preuzmu svoj dio odgovornosti i obveza, naglasio je načelnik Stožera Dražen Nemčić dodavši kako je uoči sastanaka telefonski razgovarao sa zapovjednikom DVD-a Makarska Draženom Glavinom, ravnateljem Crvenog križa Gloryanom Grabnerom i voditeljem ispostave Županijskih cesta Ivicom Šamanović koji su potvrdili operativnu spremnost svojih službi.


Direktor Vodovoda Šimun Borić podsjetio je da je zbog najava iznimno niskih temperatura putem službene Internet stranice Grada Makarske i lokalnih medija već upućena obavijest građanima o potrebi zaštiti vodomjerila kako bi se instalacije zaštitile od smrzavanja, te najavio da su u pripremi i agregati u slučaju nestanka struje.


Nakon dogovora oko preventivnih radnji na održavanju cesta i javnih površina zaključeno je kako su žurne službe spremne te raspolažu dovoljnim brojem ljudi, vozila i materijala. Na sastanku su usvojeni i sljedeći zaključci:


1. Obavijestiti građane da, ako nije nužno, u slučaju vremenskih neprilika ne izlaze iz kuća, a pogotovo građani starije životne dobi i oni koji imaju zdravstvenih poteškoća. Za bilo kakve potrebe, lijekove i sl. građani mogu nazvati besplatni broj GCOM-a 0800 0112,
2. U priopćenjima za javnost naglasiti potrebu zaštite vodomjerila i vodovodnih cijevi posebno u naseljima Veliko Brdo, Makar, Kotišina i Puharići,
3. Upoznati građane s obvezom čišćenja leda i snijega s nogostupa ispred svojih objekata, stambenih zgrada, poslovnih prostora i sl.
4. Upozoriti građane da svoja vozila prilagode niskim temperaturama i da ih ne koriste ako nemaju zimsku opremu. Također treba provjeriti i vezove brodica,
5. Komunalno redarstvo pratit će stanje na terenu te, ukoliko utvrde da su potrebne hitne radnje, o tome izvijestiti načelnika stožera i nadležne službe.


Stožer Civilne zaštite ponovno će se sastati u ponedjeljak 26. veljače 10 sati. Do tada, GCOM će u slučaju potrebe obaviještavati javnost putem Radija Makarska rivijera i službene Internet stranice Grada Makarske te uz konzultacije s načelnikom stožera dogovoriti izvanredni sastanak.

 

makarska logo