18°C weather icon

Izložba „Torta makarana“ u Galeriji Gojak povodom Dana Grada

12.09.2012.

13.9.2012.

POZIV GRAĐANIMA

Pozivamo sve naše sugrađane i ljubitelje tradicionalne makarske slastice „torte makarane“, koji posjeduju neki povijesni trag o „torti makarani“,
kao što su, primjerice - stari recept ili bilježnica recepata, stara fotografija, stara knjiga, snimljeni video ili tek sjećanje,
da nam se jave radi što kvalitetnijeg dokumentiranja
naše kulturne baštine i u svrhu izložbe –
na telefon 021/608-433, 021/608-434, telefaks 021/612-046,
e-mail: protokol@makarska.hr ili na mobitel 098/168-14-12.

♦♦♦

Projekt zaštite i brendiranja makarske slastice „torte makarane“, kojem se ozbiljnije pristupilo prošle – 2011. godine, otkada je realizirano niz zacrtanih ciljeva – nastavlja se i dalje. Da podsjetimo - glavni je cilj projekta zaštite i brendiranja „torte makarane“ njena zaštita kao nematerijalnoga kulturnog dobra grada te njezino brendiranje kao tržišne marke koja jamči kvalitetu i izvrsnost s mogućnošću njene promidžbe i promocije u turističke svrhe, s naglaskom na razvoj kulturnog turizma.
U posljednje dvije godine realizirali smo niz programa koji su pridonijeli navedenim ciljevima: natjecanje za izradu najbolje torte makarane upotpunjeno je nizom dodatnih sadržaja, a manifestacija je poprimila novi naziv - Dan torte makarane; makarana je uvrštena u Pravilnik Ministarstva turizma o utvrđivanju posebnog standarda – Hrvatska autohtona kuhinja, izrađeno je niz promidžbenih materijala i suvenira: pregače (traverse), torbe (cekeri), 1. mini-monografija s tekstovima uvaženih novinara, naših sugrađana i književnika, pakiranje za mini-makaranu te magneti; makarana se predstavila ove godine u sklopu festivala Dalmacija Wine Expo, raspisan je natječaj za izradu vizualnog identiteta – logotipa torte makarane i prema mišljenju stručnog ocjenjivačkog suda odabran je onaj najbolji - rad studentice Andreje Vidović iz Osijeka. U mjesecu kolovozu javili smo se na natječaj Ministarstva turizma – program Inovativni turizam, s programom obilježavanja objekata i izradom gastro-karte na temelju označenih objekata.
Ono najvažnije jest da smo u ovom razdoblju (od 2011.) vrijedno prikupljali dokumentaciju kako bi se javili na natječaj Ministarstva kulture za upis na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske te prikupljeno aplicirali u mjesecu svibnju. Odmah po primitku dokumentirane građe, Povjerenstvo za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva usmenim putem obavijestilo nas je kako je na temelju primljenog „torta makarana“ upisana na listu. Značajna činjenica jest kako određeni „predmeti“ za upis na ovu listu čekaju i po 3 godine! Rješenje o upisu još uvijek čekamo i trebalo bi stići do kraja rujna.
S obzirom na važnost svega navedenog i „težinu“ povijesne građe koju smo prikupili, želja nam je sve to izložiti javnosti u prigodi Dana Grada.
Sigurni smo kako će ova izložba probuditi uspomene mnogih naših starih sugrađana, a nadamo se i potaknuti gospodarsko-turistički sektor na njenu bolju iskorištenost u turističke svrhe.

Lidija Vukadin Vranješ
makarska logo