23°C weather icon

Izložba "Makarski kolekcionari"

17.05.2011.

18.5.2011Danas 18.5.2011. u 19,30 sati otvara se izložba "Makarski kolekcionari" u Galeriji Antuna Gojaka, a u povodu Dana muzeja.

Ovom smo izložbom htjeli pokazati izbor iz obiteljskih zbirki u našem gradu koje čuvaju različite predmete vezane za kulturnu i umjetničku baštinu općenito.
Naravno da ne možemo sve pokazati jer bi za to trebalo više prostora i bolja tehnička opremljenost.
Cilj nam je pokazati mladeži važnost čuvanja i sakupljanja ovih artefekata.
Postavili smo izbor iz 6 makarskih zbirki, od kojih vlasnik šeste zbirke želi ostati anoniman.
Obiteljska zbirka Sonje i Nebojše Botice sastoji se od slika njegova oca Josipa Botice, te drvenih brodova kojima je autor vlasnik zbirke.
Obiteljska zbirka Franke Botica sastoji se od zbirke slika njezina supruga Josipa Botice, koji je dugi niz godina bio nastavnik likovnog po makarskim školama.
Zbirka Magdalene i Zlatana Srzića sastoji se od slika, brodova, starih kućnih ,uporabnih, te modnih dodataka (kutija za šešire i valiža) što svjedoči o kulturnom životu starih Makarana.
Obiteljska zbirka Marice i Damira Bilića čuva niz zanimljivih stvari od slika do sakralnih i profanih metalnih ukrasa, zavjetnih darova, kao i kipova i oružja, te starih fotoaparata.
Zbirka Krasne i Gorana Bolanča sastoji se od etnografskih i inih predmeta, te slika.
Zbirka NN (podaci poznati priređivaču izložbe) satoji se najviše od slika kako makarskih tako i umjetnika iz Vukovara, ali i šire.
Ivana Kokić
makarska logo