16°C weather icon

Izložba: "Izbor iz ostavštine Antuna Gojaka" u Splitu

07.05.2008.

U sklopu programa proslave Sudamje u Splitu, dana 6. svibnja 2008. (utorak) u Galeriji Emanuela Vidovića (Poljana kraljice Jelene bb) upriličit će se otvaranje izložbe Izbor iz ostavštine Antuna Gojaka iz Makarske, s početkom u 19,15 sati.
Inicijatorica izložbe je Ivana Kokić, ravnateljica Gradske galerije Antuna Gojaka. Izložba je organizirana u suradnji s Muzejom grada Splita, zahvaljujući prvenstveno ravnateljici Elviri Šarić Kostić.
Tijekom 2007. i 2008. Galerija nizom događanja obilježava 100. obljetnicu rođenja Antuna Gojaka, prvog makarskog akademskog slikara.
U sklopu ovog obilježavanja dosada je priređena skupna izložba 16 makarskih akademskih slikara u kolovozu 2007., dok se 35 makarskih amaterskih umjetnika predstavilo na «Revijalnoj izložbi amaterskog likovnog stvaralaštva grada Makarske u čast sto godina rođenja Antuna Gojaka» održanoj u Gradskoj galeriji Antuna Gojaka u veljači ove godine. Nadalje, provedena je aktivna preventivna zaštita 201 crteža iz Donacije Antuna Gojaka koji se čuvaju u fundusu Galerije, uz potporu Ministratva kulture RH i Grada Makarske.

Splitska izložba je nastavak ovog projekta. 25 Gojakovih djela iz fundusa Gradske galerije Antuna Gojaka , 7 crteža i 18 slika rađenih u tehnici akvarela, gvaša i ulja bit će predstavljeno u splitskoj Galeriji Emanuela Vidovića, koja djeluje u sastavu Muzeja Grada Splita.
Ova Galerija čuva donaciju djela velikog splitskog slikara Emanuela Vidovića i time je srodna makarskoj Gradskoj galeriji Antuna Gojaka. Zahvaljujući susretljivosti ravnateljice Muzeja Grada Splita, gđi. Elviri Šarić Kostić izložba «Izbor iz ostavštine Antuna Gojaka» organizirana u povodu ovogodišnje Sudamje. Održavanje ove izložbe pomoglo je i Gradsko poglavarstvo Grada Splita. Ova će izložba biti popraćena bogatim katalogom za koji je proslov napisala ravnateljica Šarić Kostić. Umjetnički rad Antuna Gojaka predstavila je Ivana Kokić, vrsna poznavateljica Gojakova slikarstva.
makarska logo