15°C weather icon

Izložba "Iz Pinakoteke makarskog Franjevačkog samostana"

21.03.2013.

Izložba "Iz Pinakoteke makarskog Franjevačkog samostana" otvara se u Gradskoj galeriji Antuna Gojaka u srijedu, 20.ožujka 2013. u 19 sati. Organizirana je u suradnji s Franjevačkom provincijom Presvetog otkupitelja - Franjevačkim samostanom Blažene Djevice Marije na nebo uznesene u Makarskoj. Pokrovitelj izložbe je Grad Makarska.

Slikarska baština makarskih franjevaca po prvi puta izlazi iz samostana kako bi bila predstavljena javnosti u jednoj galerijskoj ustanovi. Izborom dvanaest djela pokušalo se dati uvid u zbirku u kojoj se čuvaju slikarski tragovi petstoljetne burne povijesti makarskog samostana, uvažavajući pri tom stanje i vrijednost pojedinih umjetnina.

Povijesno–umjetnički profil i kulturna vrijednost ove zbirke uglavnom je poznata stručnoj, ali i široj, posebno lokalnoj javnosti. Uz poznata i vrijedna djela Pietera da Costera i Antonija Molinarija, u samostanu se nalazi više desetaka slika nastalih u razdoblju 16.-20.st. Iako raznorodna, zbirka je jednoznačno određena brojnošću uvoznih djela, redovito iz Venecije.

Izložba se predstavlja javnosti u prigodi Velikog tjedna i predstojećih blagdana, a sigurni smo kako će obogatiti javni život grada u predstojećem razdoblju.

Izložba ostaje otvorena do 9.travnja 2013., a radno vrijeme izložbe biti će od ponedjeljka do petka 9-12 i 18-20, subotom 9-12, dok će nedjeljom i blagdanom biti zatvorena. Kroz izložbu će biti organizirana stručna vodstva za građanstvo i to prema slijedećem rasporedu:
četvrtak 21.ožujka 2013. u 11 sati; petak 22.ožujka 2013. u 19 sati i u subotu 23.ožujka 2013. u 10 sati. Pozivamo sve građane na posjet ovoj izložbi!


makarska logo