28°C weather icon

Izjava gradonačelnika Tonća Bilića povodom usvajanja Nacrta prijedloga odluke o donošenju Prostornog plana Parka prirode Biokovo od strane Vlade RH

25.07.2015.

- Riječ je o odluci koja ima veliku važnost za grad Makarsku i cijelo Makarsko primorje jer su upravo zbog nedonošenja Prostornog plana Parka prirode Biokovo godinama 'na čekanju' bili brojni razvojni projekti, među kojima i izgradnja žičare Makarska - Biokovo.
Usvajanjem Prostornog plana Parka prirode Biokovo, a o čemu će zastupnici odlučivati vjerojatno na jednoj od prvih sjednica u sklopu jesenskog zasjedanja Sabora, konačno se stvaraju preduvjeti za realizaciju jedan od najvećih infrastrukturnih projekta Grada Makarske na kojem intenzivno radimo od samog početka mandata – izgradnje Žičare Makarska – Biokovo. O njegovoj važnosti, ne samo za makarski nego i za hrvatski turizam, često smo govorili u javnosti, a ubrzavanje procedure usvajanja Prostornog plana Parka prirode Biokovo bila je tema brojnih razgovora s nadležnima u ministarstvima i drugim državnim službama. Drago nam je da je odluka donesena i da možemo krenuti dalje sa započetim poslom.

Usvajanje plana, naime, preduvjet je za naš sljedeći korak: raspisivanje natječaja za izradu Studije utjecaja na okoliš i izradu idejnog projekta čime se ostvaruju pretpostavke za dobivanje lokacijske dozvole. Ono što je također jako važno jest da su prihvaćene primjedbe na plan koje je Grad Makarska dao u sklopu javne rasprave vezano za gornju postaju žičare. Riječ je o tome da u prijedlogu plana nisu bili detaljno propisani tehnički uvjeti vezani za objekt gornje postaje i da naša primjedba nije prihvaćena, sutra bismo se našli u situaciji da nam se ne može izdati lokacijska i građevinska dozvola.

Ova Vladina odluka za nas je iznimno važna i zato što tek usvajanjem plana možemo zatražiti da se Žičara Makarska – Biokovo, proglasi projektom od strateške važnosti za RH, a što će nam u budućnosti znatno olakšati ishođenje dokumentacije.

Zahvalni smo Vladi RH što je prepoznala važnost donošenja Prostornog plana Parka prirode Biokovo i što je omogućila da se ovaj dokument, čija je izrada započeta još davne 1996., konačno nađe na saborskim klupama.
 

makarska logo