11°C weather icon

Izjava gradonačelnika Tonća Bilića povodom presude Upravnog suda u Splitu u upravnom sporu tužiteljice Anele Židić

13.05.2016.

Presudom se poništava rješenje Grada Makarske i predmet vraća na ponovni postupak te se odbija zahtjev tužiteljice za naknadom troškova predmetnog upravnog spora.
Upravni sud u Splitu poništio je rješenje o razrješenju iz razloga što, kako stoji u obrazloženju, dostava poziva na očitovanje o predloženim razlozima za razrješenje bivšoj ravnateljici nije bila uredno izvršena od strane Grada Makarske.
Presudom Upravnog suda Gradu Makarskoj je naloženo da u ponovljenom postupku bivšoj ravnateljici izvrši urednu osobnu dostavu poziva na očitovanje o predloženim razlozima za razrješenje uz primjereni rok za očitovanje. Sud nije ulazio u ispitivanje niti je ocjenjivao razloge za razrješenje Anele Kekez, nije naložio njezin povratak na dužnost ravnateljice, a niti joj je dosuđena isplata odštete od 90.511,21 što je tužbom tražila.
Unatoč ovakvoj presudi neosporna je činjenica da je Grad Makarska učinio sve da sukladno zakonu bivšoj ravnateljici dostavi poziv na očitovanje o razlozima smjene. To svjedoče dokazi o pokušaju uručenja poziva na radnom mjestu, a potom i na kućnoj adresi gdje je dostavljač Grada Makarske također nije uspio pronaći. Nakon toga je poziv za očitovanje poslan putem Hrvatske pošte, no i taj pokušaj završio je na isti način – poziv nije uručen jer osoba nije bila kod kuće. Sukladno zakonu, poziv je na kraju objavljen na oglasnoj ploči Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce. Budući da je bivša ravnateljica u to vrijeme koristila bolovanje, a koje je otvorila dan nakon prvog dijela sjednice Upravnog vijeća na kojoj je upoznata sa prijedlogom za razrješenje, jasno je da se radilo o namjernom i svjesnom odbijanju primitka poziva, čime je među ostalim, onemogućavala i normalan rad Vrtića.
Umjesto očitovanja Osnivaču (Gradu Makarskoj) u skladu sa zakonskom procedurom, bivša ravnateljica izabrala je drugi način: javnosti se o točkama iz prijedloga za razrješenje očitovala putem svoje stranke čiji su se čelnici, bez ijedne činjenice i stvarnog argumenta, na konferenciji za novinare najnižim mogućim udarcima obrušili na tadašnju predsjednicu Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce i mene kao gradonačelnika.
Budući da i danas držim da su razlozi za razrješenje (bili) utemeljeni i nepobitni, iskreno mi je žao što Upravni sud nije ulazio u ocjenjivanje istih.
Grad Makarska će u što kraćem roku ispraviti svoj navodni propust s nadom da bivša ravnateljica, koja je još uvijek zaposlenica Vrtića, ponovo neće zloupotrijebiti bolovanje radi izbjegavanja primitka poziva Grada Makarske.
 

makarska logo